Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!eternal-september.org!feeder.eternal-september.org!mx0
2.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: "Pszemol" <P...@P...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Date: Sat, 5 Mar 2016 15:11:45 -0600
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 2
Message-ID: <nbfhsq$q8h$1@dont-email.me>
References: <nav6c1$nuc$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<navvqv$nun$1@dont-email.me>
<56d405fa$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <nb1civ$6p6$1@dont-email.me>
<56d44eb9$0$22831$65785112@news.neostrada.pl>
<nb42mg$881$1@dont-email.me>
<e...@g...com>
<prco0117nsco$.x01asmhxlab5.dlg@40tude.net> <nbd8u3$ct2$1@dont-email.me>
<56daa139$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
<56dab317$0$645$65785112@news.neostrada.pl> <nbek13$n6t$1@dont-email.me>
<nbfckk$sdm$1@node1.news.atman.pl> <nbfd9o$on6$1@dont-email.me>
<nbfhqa$npg$1@node2.news.atman.pl>
Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Sat, 5 Mar 2016 21:08:42 -0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="1a6d3fa4af3609ccdbd33ac7cb86c1f1";
logging-data="26897";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX18yw6TbdFEZYdPx4YBvVK0x"
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
In-Reply-To: <nbfhqa$npg$1@node2.news.atman.pl>
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
Importance: Normal
Cancel-Lock: sha1:5JSFsvkNxnJjkJGSyusf3V6yLKY=
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:370085
Ukryj nagłówki
"stefan" <s...@w...pl> wrote in message
news:nbfhqa$npg$1@node2.news.atman.pl...
> W dniu 2016-03-05 o 20:53, Pszemol pisze:
>> "stefan" <s...@w...pl> wrote in message
>> news:nbfckk$sdm$1@node1.news.atman.pl...
>>> W dniu 2016-03-05 o 13:42, Pszemol pisze:
>>>
>>>> Smak to ciekawa rzecz którą chyba ciężko jest oceniać wyrwaną z
>>>> kontekstu.
>>>> Jak generalnie był niedostatek wszystkiego to smakowały nam pomarańcze
>>>> nawet takie zielone, niedojrzałe z Kuby. Teraz bym się takich nie
>>>> dotknął.
>>> A przecież sa odmiany pomarańcz, które choć dojrzałe mają zieloną
>>> (nawet bardzo) skórę. Ot na przykład:
>>> http://tripwow.tripadvisor.com/tripwow/ta-00cb-d2e0-
17ee
>>
>> Śliczne :-) Aczkolwiek tamte były blado-żółte, z ledwie-zielonym
>> kolorkiem przy ogonku...
>
> Takowe regularnie widywałem w kibucach izraelskich :) Zresztą odmian jest
> co niemiara, najsmaczniejsze są te które źle znoszą transport i trzeba je
> konsumować na miejscu (pod różnymi postaciami),
> tak samo z bananami
A no jasne... pamiętam do dziś pierwsze owoce mango
jedzone dojrzałe jeszcze na drzewie w czasie którejś
z wycieczek na Hawaje... Zupełnie inny owoc niż to co
niedojrzałe jedzie w ciężarówce do sklepu przez cały kontynent...
>>> PS. gdy robię w domu karczek długo dojrzewający (mięso załatwiane
>>> prywatnie), to z ok 2kilowego kawałka po 2 miesiącach dojrzewania jest
>>> niecałe 1,5 kilo (o ile uda mi się ocalić przed kochanymi Kolegami i
>>> niektórymi przedstawicielami rodziny).
>>
>> A na czym polega to dojrzewanie? Bo chyba coś Ci wysycha...
> Naturalnie, część wody (szczególnie w pierwszym okresie) odparowuje bądź
> wsiąka w zmienianą codziennie sól, ale po utrwaleniu skorupki z przypraw
> już prawie nie wysycha. Mięsko jest jędrne, elastyczne, sprawia niejakie
> kłopoty przy krajaniu przeźroczystych plasterków - im cieńsze tym lepsze.
Czy to jakaś wersja "kruszenia" dziczyzny w zimie za oknem? :-)
Tylko czemu ta sól? Czy to właśnie w celu odwodnienia dla konserwacji?
> Marzy mi się taka szyneczka rok dojrzewająca, ale to już chyba w innym
> miejscu czasoprzestrzeni...
Nutka zrezygnowania w Twoim głosie...
|