Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: stefan <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Date: Sat, 5 Mar 2016 22:07:20 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 37
Message-ID: <nbfhqa$npg$1@node2.news.atman.pl>
References: <nav6c1$nuc$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<navvqv$nun$1@dont-email.me>
<56d405fa$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <nb1civ$6p6$1@dont-email.me>
<56d44eb9$0$22831$65785112@news.neostrada.pl>
<nb42mg$881$1@dont-email.me>
<e...@g...com>
<prco0117nsco$.x01asmhxlab5.dlg@40tude.net> <nbd8u3$ct2$1@dont-email.me>
<56daa139$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
<56dab317$0$645$65785112@news.neostrada.pl> <nbek13$n6t$1@dont-email.me>
<nbfckk$sdm$1@node1.news.atman.pl> <nbfd9o$on6$1@dont-email.me>
NNTP-Posting-Host: 89-66-128-146.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1457212042 24368 89.66.128.146 (5 Mar 2016 21:07:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 5 Mar 2016 21:07:22 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:38.0) Gecko/20100101
Thunderbird/38.6.0
In-Reply-To: <nbfd9o$on6$1@dont-email.me>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:370079
Ukryj nagłówki
W dniu 2016-03-05 o 20:53, Pszemol pisze:
> "stefan" <s...@w...pl> wrote in message
> news:nbfckk$sdm$1@node1.news.atman.pl...
>> W dniu 2016-03-05 o 13:42, Pszemol pisze:
>>
>>> Smak to ciekawa rzecz którą chyba ciężko jest oceniać wyrwaną z
>>> kontekstu.
>>> Jak generalnie był niedostatek wszystkiego to smakowały nam pomarańcze
>>> nawet takie zielone, niedojrzałe z Kuby. Teraz bym się takich nie
>>> dotknął.
>> A przecież sa odmiany pomarańcz, które choć dojrzałe mają zieloną
>> (nawet bardzo) skórę. Ot na przykład:
>> http://tripwow.tripadvisor.com/tripwow/ta-00cb-d2e0-
17ee
>
> Śliczne :-) Aczkolwiek tamte były blado-żółte, z ledwie-zielonym
> kolorkiem przy ogonku...
>
Takowe regularnie widywałem w kibucach izraelskich :) Zresztą odmian
jest co niemiara, najsmaczniejsze są te które źle znoszą transport i
trzeba je konsumować na miejscu (pod różnymi postaciami), tak samo z
bananami
>> PS. gdy robię w domu karczek długo dojrzewający (mięso załatwiane
>> prywatnie), to z ok 2kilowego kawałka po 2 miesiącach dojrzewania jest
>> niecałe 1,5 kilo (o ile uda mi się ocalić przed kochanymi Kolegami i
>> niektórymi przedstawicielami rodziny).
>
> A na czym polega to dojrzewanie? Bo chyba coś Ci wysycha...
Naturalnie, część wody (szczególnie w pierwszym okresie) odparowuje bądź
wsiąka w zmienianą codziennie sól, ale po utrwaleniu skorupki z przypraw
już prawie nie wysycha. Mięsko jest jędrne, elastyczne, sprawia niejakie
kłopoty przy krajaniu przeźroczystych plasterków - im cieńsze tym
lepsze. Marzy mi się taka szyneczka rok dojrzewająca, ale to już chyba w
innym miejscu czasoprzestrzeni...
pozdr
Stefan
|