Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.man.poznan.pl!news-fra1.dfn.de!
npeer.de.kpn-eurorings.net!news.glorb.com!tdsnet-transit!newspeer.tds.net!sn-xi
t-02!sn-xit-01!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nóż do sushi...
Date: Fri, 21 May 2004 07:12:11 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <c8gicp$25f$1@atlantis.news.tpi.pl> <40ac859d$1_2@news.bluewin.ch>
<c8ibvb$sd8$1@nemesis.news.tpi.pl> <2...@n...onet.pl>
<4...@o...com> <c8j7ht$sdb$1@inews.gazeta.pl>
<2...@n...onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 34
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:202447
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los wrote:
> In <c8j7ht$sdb$1@inews.gazeta.pl> Hanna Burdon wrote:
> > In news:40AD09B5.BA8DCEE5@olypen.com, Magdalena Bassett wrote:
> >>> Powiedzcie mi, co się kraje takimi nożami? Przecież suszi to
> >>> gotowany wystygły ryż?
> > Tak, generalnie rzecz biorąc jest to gotowany ryż z octem. Jeden z
> > rodzajów sushi to makizushi, ryż zawinięty w suszone wodorosty.
> > Prawdopodobnie nóż służy do krojenia takiego rulonu. Im ładniej się
> > przekroi, tym ładniej wygląda. :-)
> > http://www.rit.edu/~wri8858/741/project3/maki.html
>
> Tak masz rację, nie pomyślałe. kiedy trzeba przeciąć taki rulon z
> zimnego ryżu owiniętego wodorostami i jescze z czymś twardym w środku,
> to dobry nóż się przydaje.
> W takim razie wystawiam na licytację mój ukochany nóż firmy ""Alfons
> Menčik Lwów-Kraków". Cena wywoławcza 199 zł. Trochę wprawdzie
> wyszczerbiony, bo służył mi w dzieciństwie za miecz hoplity. Gdybym
> bawił się był wtedy w samuraja, też by się pewnie nadał. ;-) W każdym
> raze szczerby już zanikły od częstego ostrzenia i ostatni krajałem z nim
> z powodzeniem suszi.
> A jeśli kogoś nie stać, niech robi suszi innego rodzaju.
>
> Władysław
Sushi tez mozna przekroic starym zardzewialym scyzorykiem - napewno jakos
sie przetnie - ale przypominam, ze to Ty argumentowales, ze tylko w
miedzianej misie mozna ubic prawidlowo bialka. Stalowa czy szklana miska Ci
nie wystarcza?
Slyszales kiedys o powiedzeniu: odpowiednie narzedzie do pracy?
Magdalena Bassett
|