Data: 2004-05-21 14:12:11
Temat: Re: Nóż do sushi...
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los wrote:
> In <c8j7ht$sdb$1@inews.gazeta.pl> Hanna Burdon wrote:
> > In news:40AD09B5.BA8DCEE5@olypen.com, Magdalena Bassett wrote:
> >>> Powiedzcie mi, co się kraje takimi nożami? Przecież suszi to
> >>> gotowany wystygły ryż?
> > Tak, generalnie rzecz biorąc jest to gotowany ryż z octem. Jeden z
> > rodzajów sushi to makizushi, ryż zawinięty w suszone wodorosty.
> > Prawdopodobnie nóż służy do krojenia takiego rulonu. Im ładniej się
> > przekroi, tym ładniej wygląda. :-)
> > http://www.rit.edu/~wri8858/741/project3/maki.html
>
> Tak masz rację, nie pomyślałe. kiedy trzeba przeciąć taki rulon z
> zimnego ryżu owiniętego wodorostami i jescze z czymś twardym w środku,
> to dobry nóż się przydaje.
> W takim razie wystawiam na licytację mój ukochany nóż firmy ""Alfons
> Menčik Lwów-Kraków". Cena wywoławcza 199 zł. Trochę wprawdzie
> wyszczerbiony, bo służył mi w dzieciństwie za miecz hoplity. Gdybym
> bawił się był wtedy w samuraja, też by się pewnie nadał. ;-) W każdym
> raze szczerby już zanikły od częstego ostrzenia i ostatni krajałem z nim
> z powodzeniem suszi.
> A jeśli kogoś nie stać, niech robi suszi innego rodzaju.
>
> Władysław
Sushi tez mozna przekroic starym zardzewialym scyzorykiem - napewno jakos
sie przetnie - ale przypominam, ze to Ty argumentowales, ze tylko w
miedzianej misie mozna ubic prawidlowo bialka. Stalowa czy szklana miska Ci
nie wystarcza?
Slyszales kiedys o powiedzeniu: odpowiednie narzedzie do pracy?
Magdalena Bassett
|