Data: 2015-03-09 12:24:06
Temat: Re: Oby Wam smacznie zawsze było!
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 09 Mar 2015 11:08:55 +0100, Trefniś napisał(a):
> Fabryczny cukier puder bardzo często zawiera antyzbrylacze. Niestety,
> niektóre z nich są wyczuwalne w smaku.
> Dlatego ja zawsze cukier puder przygotowuję z cukru krystalicznego, mielę
> w młynku do kawy.
> Zakładam, że on nie zawiera antyzbrylaczy.
Niestety musi zawierać, skoro się nie WCALE nie zbryla. A nie zbryla się,
niezależnie jak długo jest przechowywany. Niegdyś cukier, przechowywany tak
jak dziś, stawał się albo jedną bryłą, albo (w nieco bardziej
wilgotniejszym środowisku) wilgotniał i przestawał być sypki. Dziś się z
tym praktycznie nie spotykam, a przecież cukru zawsze mam duży zapas w
domu, cukier nieraz leży u mnie i kilka lat, zwłaszcza odkad przestaliśmy
słodzić herbatę i kawę. No i tak sobie jest i jest - SYPKI jakby świeżo
nasypany. Nawet ten w kredensie w saloni, co to jest w cukiernicy w
pogotowiu "dla gości", sypki jak ta lala. Tak że wiesz, chyba możesz sobie
darować ten młynek...
Jedyne co można zrobić - szulać cukru pudru, który już w sklepie jest
zbrylony. Zdarza się taki. Wtedy od razu go kupuję :-)
--
Ikselka
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie.
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
|