Data: 2015-03-09 12:11:05
Temat: Re: Oby Wam smacznie zawsze było!
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-03-09 o 11:08, Trefniś pisze:
>
> Standardowy początek - żółtka rozcieram z cukrem pudrem ...
> Następnie dodaję powoli olej...
> Zaczyna robić się majonez :)
> Majonez na słodko - jednak to do mnie nie przemawia.
> :)
>
> Oczywiście szybka zmiana kolejności dodawania składników ratuje
> sytuację - choć chyba ten majonez nie zepsułby efektu końcowego.
No właśnie, ciekawa jestem, czego tak się przestraszyłeś. Majonez w
babce to nie taka ekstrawagancja, to w końcu tylko olej zmiksowany z
żółtkami z dodatkiem soku z cytryny. Pamiętam w starych przepisach mojej
mamy była tzw. "babka majonezowa", którą mama czasem robiła. A i teraz
można znaleźć, proszę: http://www.ciasta.net/babka-majonezowa.php
Nie wiem, czemu akurat ten majonez ma być dodany, zamiast żółtek i oleju
osobno. Może po to, by oszczędzić sobie miksowania i uniknąć
ewentualnego "zwarzenia się" żółtek?
> Fabryczny cukier puder bardzo często zawiera antyzbrylacze. Niestety,
> niektóre z nich są wyczuwalne w smaku.
W którym konkretnie pudrze to wyczuwasz?
Ewa
|