Data: 2015-03-09 11:08:55
Temat: Re: Oby Wam smacznie zawsze było!
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .03.2015 o 22:52 FEniks <x...@p...fm> pisze:
> W dniu 2015-03-08 o 12:24, FEniks pisze:
>>
>> A ja poproszę jako załącznik przepis na pyszny deser
>
> I nic, żadnego załącznika? A obawiałam się, że się zasłodzę...
Zostałem zaanektowany, w końcu 8 marca zobowiązuje. Stąd nawet nie
spojrzałem na grupę.
Ale za to coś zabawnego z moich wyczynów kuchennych tego dnia.
Obiecałem babkę piaskową, zatem rano wziąłem się do roboty.
Przepis dość standardowy, ale zamiast uparcie lansowanych margaryn - olej
rzepakowy.
W takiej babce swoisty smak praktycznie niewyczuwalny.
Standardowy początek - żółtka rozcieram z cukrem pudrem ...
Następnie dodaję powoli olej...
Zaczyna robić się majonez :)
Majonez na słodko - jednak to do mnie nie przemawia.
:)
Oczywiście szybka zmiana kolejności dodawania składników ratuje sytuację -
choć chyba ten majonez nie zepsułby efektu końcowego. Ale nie miałem
ochoty na eksperymenty.
Przy okazji mała porada.
Fabryczny cukier puder bardzo często zawiera antyzbrylacze. Niestety,
niektóre z nich są wyczuwalne w smaku.
Dlatego ja zawsze cukier puder przygotowuję z cukru krystalicznego, mielę
w młynku do kawy.
Zakładam, że on nie zawiera antyzbrylaczy. A przynajmniej ich nie czuję.
Mam taki postradziecki młynek, ale wiem, że niektóre potrafią się
"zatrzeć". Dlatego trzeba uważać.
--
Trefniś
|