Data: 2003-06-30 08:56:08
Temat: Re: Ogórki małosolne?
Od: Jo'Asia <j...@r...art.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
rahab wystukał:
> Joasia zapodała:
>> Strasznie oszczędnie, Na półtora kilo ogórków (tyle mniej-więcej wchodzi
>> do mojego kamionkowego słoja) daję główkę młodego czosnku i spory kawał
>> korzenia chrzanu (w kawałkach).
> Hmmm... w zasadzie masz rację :) Na 2 kg ogórków "wchodzi" przynajmniej 6
> ząbków czosnku....
> Tyle że ja za czosnkiem nie przepadam i z przyzwyczajenia napisałem
> dokładnie tak jak robię...
> Oszczędnie z czosnkiem :)
A chyba że tak. U nas czosnek jest niechętnie witany w dżemie i w lodach,
ale jedną z ulubionych potraw obiadowych jest cięlęcina duszona z
czosnkiem (mlask).
>> Przekładamy pośrodku też (dwie warstwy pionowo ustawionych ogórków
>> wchodzą). BTW, ktoś pamięta jak teorwrycznie powinno się ogórki ustawiać?
>> Do góry jasnym czy ciemnym końcem?
> Jak rozumiem - warstwy na płask a tak pośrodku gara warstwa na sztorc (do
> góry) ?
Nie, wszystkie (obie) warstwy sztorcem, ale również między nimi warstwa
zieleniny.
Tylko nie pamiętam wytycznych - czy zielonym do góry czy może odwrotnie...
;)
Jo'Asia
--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Ze zbiorów biblioteki pintyjskiej: "Klejnoty korybne"
|