Data: 2003-06-30 08:19:17
Temat: Re: Ogórki małosolne?
Od: "Kyllyan" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kyllyan" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bdornf$cu2$1@news.onet.pl...
>
> >
> >
> Tak czytam i siem dziwiem :-))
> Ogórki małosolne to nie są ogórki kiszone, tylko raczej solone i
> powinny zostać spożyte najdalej w tydzień od wykonania. Takie
dodatki
> jak: chrzan, liście wiśni, porzeczki, dębu, czy orzecha nie powodują
> zmiany smaku, zawierają natomiast dużo garbników, ułatwiających
> długotrwałe przechowywanie ogórków kiszonych!! Do takich ogórków nie
> dajemy czosnku, który działa bakteriobójczo i hamuje fermentację.
> Natomiast jak najbardziej nadaje się do małosolnych.
> Ja ogórki nakłuwam, dodaje sporo kwiatostanów kopru, sporo czosnku,
i
> zalewam gorącą solanką, ale nie wrząca solanką do której dodaje
nieco
> więcej soli, niż do kiszonych. tak gdzieś 2 łyżki stołowe soli na 3
> litry wody.
>
>
heh, nie podpisałem się
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
Gdańsk; GG 5420750
www.marusinski.prv.pl/
|