Data: 2003-06-30 08:17:42
Temat: Re: Ogórki małosolne?
Od: "Kyllyan" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
>
Tak czytam i siem dziwiem :-))
Ogórki małosolne to nie są ogórki kiszone, tylko raczej solone i
powinny zostać spożyte najdalej w tydzień od wykonania. Takie dodatki
jak: chrzan, liście wiśni, porzeczki, dębu, czy orzecha nie powodują
zmiany smaku, zawierają natomiast dużo garbników, ułatwiających
długotrwałe przechowywanie ogórków kiszonych!! Do takich ogórków nie
dajemy czosnku, który działa bakteriobójczo i hamuje fermentację.
Natomiast jak najbardziej nadaje się do małosolnych.
Ja ogórki nakłuwam, dodaje sporo kwiatostanów kopru, sporo czosnku, i
zalewam gorącą solanką, ale nie wrząca solanką do której dodaje nieco
więcej soli, niż do kiszonych. tak gdzieś 2 łyżki stołowe soli na 3
litry wody.
|