Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsfeedt0.toon.t-
online.de!newsmm00.sul.t-online.de!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: Waldemar <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Olej po frytkach
Date: Wed, 18 Jan 2006 23:47:18 +0100
Organization: T-Online
Lines: 32
Message-ID: <dqmgh1$spu$02$1@news.t-online.com>
References: <dqmafd$rr1$1@proxy.provider.pl>
<4...@n...onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1137624417 02 29502 poHSv0xJsAtFFjn 060118 22:46:57
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: TJr3JyZFQe9yulLGjC3vfnm1apez5gm--Xpx7yDM1RQ8BjHpPAP2kt
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <4...@n...onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:258279
Ukryj nagłówki
Iza wrote:
> Hej,
>
>
>>Nie miałam na myśli tanich smażalni, ale restauracje typu np. Sphinx,
>>które pewnie trochę tych frytek sprzedają. Mój mąż pracował kiedyś w
>>zakładach tłuszczowych i mówił mi, że są specjalne tłuszcze z
>>przeznaczeniem do gastronomii właśnie, które można uzywać wielokrotnie
>>bez szwanku i dla samych tłuszczów, i dla spożywających ;-).
>
>
> Gastronomicy do smazenia frytek zwykle uzywaja specjalnych frytur,
> przeznaczonych do glebokiego smazenia takze innych produktow (np. ryb - nie
> wolno jednak w tym samym tluszczu w jednej frytownicy smazyc frytek i ryb, gdyz
> otrzymamy frytki o rybnym posmaku ;) Frytury czesto bazuja na tluszczu palmowym
> (podczas gdy oleje na tluszczach rzepakowych, sojowych, itp.) i moga miec
> konsystencje plynna, polplynna lub stala (wowczas przed roztopieniem wygladaja
> jak smalec). Na takiej fryturze mozna smazyc wielokrotnie, aczkolwiek gdy
> zaobserwujemy "pienienie sie" tluszczu, nadmierne wydzielanie pary i intensywny,
> nieprzyjemny zapach nalezy fryture wymienic. Frytury na pierwszy rzut oka sa
> drozsze od olejow uniwersalnych czy tym podobnych, jednak biorac pod uwage
> trwalosc, wydajnosc, itp. dla gastronomika bardziej oplacalne jest kupowanie
> frytur (nie wspominajac o zdecydowanie lepszym smaku frytek smazonych na fryturze
:)
> Frytury sa dostepne np. w Makro (w duzych wiaderkach lub butlach), jednak
> najwiekszy asortyment oferuja dystrybutorzy zaopatrujacy gastronomikow.
u nas jest toto w każdym prawie spożywczym. Nie wierzę, że w Polsce tego
nie ma. No i jeżeli chodzi o cenę, to na pierwszy rzut oka kosztują to
samo, co olej.
Można smażyć i frytki i rybę, a nawet pączki ;-)
Waldek
|