Data: 2003-08-31 22:48:42
Temat: Re: Papryka- jak ją zakonserwować, by nadawała się do lecza?
Od: "Lama" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam,
> niedawno po raz pierwszy zrobiłam leczo, według przepisu znalezionego właśnie
> tu, no i mam mały problem, a chodzi o to, że muszę przynajmniej raz w
tygodniu
> robić dzieciakom. Papryka teraz jest tania, ale w zimie jej cena dużo
wzrośnie
> i chciałabym ją zakonserwować, ale wydaje mi się że z zalewy octowej nie
> będzie się nadawała do lecza ? Jak to zrobić? zamrozić?
> proszę o pomoc.
> pozdrawiam Goska
>
> --
Ja kroję w grubą kostkę i mrożę. Jakiś czas temu przeczytałam na grupie, że
inni ją przedtem blanszują. Ja na to nie wpadłam, mroziłam bez blanszowania i
wszystko było OK. W sezonie taniej papryki zapełniam nią sporą część mojej
zamrażary, która też jest jak smok, co skłania do mrożenia czego się da. Sosy
typu "półfabrykat" też mrożę, ale gotowego lecza nie mroziłam nigdy, bo nidy
nie udało mi się zrobić ilości, której by mi nie zjedli na pniu. :---------)
Pozdrawiam
Lama
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|