Data: 2003-08-31 22:54:47
Temat: Re: Papryka- jak ją zakonserwować, by nadawała się do lecza?
Od: Another <n...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>>Witam,
>>niedawno po raz pierwszy zrobiłam leczo, według przepisu znalezionego właśnie
>>tu, no i mam mały problem, a chodzi o to, że muszę przynajmniej raz w
>
> tygodniu
>
>>robić dzieciakom. Papryka teraz jest tania, ale w zimie jej cena dużo
>
> wzrośnie
>
>>i chciałabym ją zakonserwować, ale wydaje mi się że z zalewy octowej nie
>>będzie się nadawała do lecza ? Jak to zrobić? zamrozić?
>>proszę o pomoc.
>>pozdrawiam Goska
>>
>>--
>
>
> Ja kroję w grubą kostkę i mrożę. Jakiś czas temu przeczytałam na grupie, że
> inni ją przedtem blanszują. Ja na to nie wpadłam, mroziłam bez blanszowania i
> wszystko było OK. W sezonie taniej papryki zapełniam nią sporą część mojej
> zamrażary, która też jest jak smok, co skłania do mrożenia czego się da. Sosy
> typu "półfabrykat" też mrożę, ale gotowego lecza nie mroziłam nigdy, bo nidy
> nie udało mi się zrobić ilości, której by mi nie zjedli na pniu. :---------)
>
> Pozdrawiam
> Lama
>
Mrożone leczo traci swą chrupkość (staje się 'ciapowate'), dlatego
lepiej mrozić półfabrykaty na surowo.
|