Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Paulinka <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Parowar - refleksje.
Date: Fri, 09 Mar 2012 23:35:41 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 43
Message-ID: <jje0k6$s3o$25@node2.news.atman.pl>
References: <1ad9zjkqtz6ev$.1732ln81523xr.dlg@40tude.net>
<jjdaon$a1t$1@inews.gazeta.pl>
<4f5a4da0$0$26690$65785112@news.neostrada.pl>
<1vro23canycbw$.gg2x6im2tpu3.dlg@40tude.net>
<jjdtj7$aa8$1@inews.gazeta.pl> <1...@4...net>
<jjdvch$s3o$19@node2.news.atman.pl>
<1iniuj3bveef.ho4cei2eawkf$.dlg@40tude.net>
<jjdvsi$s3o$22@node2.news.atman.pl>
<1lmwf4c3072iz$.1onz7azsc2q87.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: host-188-122-10-237.finemedia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1331332550 28792 188.122.10.237 (9 Mar 2012 22:35:50
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 9 Mar 2012 22:35:50 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
In-Reply-To: <1lmwf4c3072iz$.1onz7azsc2q87.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:343493
Ukryj nagłówki
Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 09 Mar 2012 23:23:05 +0100, Paulinka napisał(a):
>
>> Ikselka pisze:
>>> Dnia Fri, 09 Mar 2012 23:14:32 +0100, Paulinka napisał(a):
>>>
>>>> Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Fri, 9 Mar 2012 22:44:03 +0100, Szpilka napisał(a):
>>>>>
>>>>>
>>>>>> Na wiosnę gdy sa młode ziemniaki to można poroić je w łupinkach. Bardzo
>>>>>> dobre.
>>>>>>
>>>>> Na pewno. Tyle ze jak nie jadłaś takich z parnika, całych, to nie wiesz, o
>>>>> jaki efekt chodzi...
>>>> Nie przesadzaj, masz fajerki, możesz spokojnie takie z parownika zrobić,
>>>> wystarczy mieć sitko na garnek.
>>> Póki co od czasu do czasu piekę w popielniku - pycha. A parowanie - owszem,
>>> spróbuję, ale to na pewno nie będzie TO - tak twierdzi MŚK. Parnik to
>>> parnik - ilość też ma znaczenie, każdy czynnik ważny.
>> A wiesz, ze ja też podjadałam te ziemniaki dla świń, chociaż one były
>> gotowane właśnie na piecu ;)
>
> No właśnie wiele osób, w tym MŚK, tak jak i Ty, podjadało i wspomina, i
> zachwyty uskutecznia nad tymi parowanymi ziemniakami dla świń, więc
> chciałam wreszcie też spróbować.
Dziecięce smaki to pewnie taki trochę psychologiczny glutaminian sodu.
Podkręcone na maksa bez wyraźnej przyczyny. L. pisał, że jadł kanapki z
vegeta w dzieciństwie..., więc nie ma sensu uznawać tego za coś
smacznego dla ogółu.
To takie dla nas małe obszary przyjemnych wspomnień. I tak często nie da
się tego smaku odtworzyć. Pewnie nigdy w życiu nie spróbuję świeżyny,
czyli usmażonej na patelni świeżej porcji wieprzowiny (znaczy ze świeżo
zabitej świni) z cebulą.
Tak jak pewnie nie zjem agrestu prosto z krzaka i innych rzeczy.
Niemniej jak nie będziemy wspominali i próbowali odtworzyć, to nas czeka :
http://www.youtube.com/user/forumfilmpoland?v=m9QNkg
w4qLo
--
Paulinka
|