Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pasta z czerwonej papryki? Re: Pasta z czerwonej papryki?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pasta z czerwonej papryki?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pasta z czerwonej papryki?
Date: Wed, 17 Sep 2008 23:42:13 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 63
Message-ID: <b66wr4tbeq7f$.2tmw6k2tarnv.dlg@40tude.net>
References: <o...@4...net>
<garr8u$1qq$2@nemesis.news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<garslj$49s$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<j83bj1ibpt7f$.rmnus6rz1tfe$.dlg@40tude.net>
<gartck$r1o$1@atlantis.news.neostrada.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bma15.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1221687742 28613 83.28.220.15 (17 Sep 2008 21:42:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 17 Sep 2008 21:42:22 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:315434
Ukryj nagłówki

Dnia Wed, 17 Sep 2008 23:36:50 +0200, Panslavista napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:j83bj1ibpt7f$.rmnus6rz1tfe$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 17 Sep 2008 23:18:22 +0200, Prawusek napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:105bisaj2wraj.1fv2ksexkqarg.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Wed, 17 Sep 2008 22:54:38 +0200, medea napisał(a):
>>>>
>>>>> Ikselka pisze:
>>>>>> Z takiej opieczonej, z oliwą, do chleba np. - robił ktoś? czosnek do
>>> tego
>>>>>> się daje? a papryczkę ostrą? i co jeszcze? - byle bez pomidorów, bo
>>> chodzi
>>>>>> mi o pastę paprykową stricte.
>>>>>> Został mi wór papryki czerwonej, dojrzałej. Marynowanej mam już
>>> mnóstwo.
>>>>>> Trzebaby coś innego... Pomyślałam o paście, bo to i do chleba, i jako
>>> dip
>>>>>> (po rozrzedzeniu czymś), i jako przyprawa byłoby chyba dobre.
>>>>>> Ktoś ma jakiś dobry przepis?
>>>>>
>>>>> Może tak jak do pesto dodać trochę parmezanu? Czosnek brzmi dobrze,
>>>>> tylko nie wiem, czy jak dłużej postoi, to nie zgorzknieje.
>>>>
>>>> Myślałam o takiej paście w słoiczkach - na zimę... więc ten parmezan to
>>>> chyba już przed samą konsumpcją, a czosnek - tak jakoś na gorąco razem
> z
>>> tą
>>>> papryką rozdusić, i z oliwą oczywiście, chyba się to nawet najpierw
>>>> miksowało.
>>>> Ktoś tu chyba o podobnej paście mówił... Najwyżej sama
> poeksperymentuję,
>>>> udokumentuję i opowiem wrażenia później, jeśli dobre wyjdzie.
>>>
>>> Czosnek rozetrzeć ze solą. Paprykę można upiec - masz w czym - obrać ze
>>> skórki i wrzucić do robota, na końcu zmiksować (olej do miksera do tego
>>> paprykę i czosnek, sól, pieprz do smaku).
>>> Wyjdzie gładka pasta - tę w słoiki. Nie masz zamrażarki to
> zapasteryzować...
>>
>> O, dzięki. Też brzmi dobrze. Czyli robię i to, i ajwar ten prawdziwy, z
>> bakłażanem, bo ciekawa jestem smaku :-)
>> Jade rano na targ po baklażany. Rozleniwiłam się coś na starość - swoich w
>> tym roku nie miałam ;-P
>
> A ja zjadam ostanie kabaczki i patisony faszerowane ryżem i mięsem. Są
> jeszcze dynie i duże nasienne kabaczki - te po oddzieleniu nasion do robota
> na tarkę i na placki, a sok piję na surowo.
> Spróbuj leczo z dodatkiem młodej dyni do kabaczków... Wysmienite. Takie
> leczo mozna zapasteryzować z tą papryką, którą masz, cebulą i pomidorami.

O, przypomniałeś mi o dyni - marynowaną muszę zrobić, a w tym roku istne
olewactwo u mnie - też nie mam swojej. To może i tego leczo spróbuję. A na
podwieczorek sobie zrobię pieczoną z cukrem, cynamonem i śmietaną, MNIAM!
:-)
--
"(...)Zewszad rozlegaly sie surowe upomnienia:Jestes niczym,zapomnij o
sobie,zyj innymi!Gdym moje Ja po raz czwarty napisal,poczulem sie jak
Anteusz ziemi dotykajacy!Grunt odnalazlem pod nogami.Utwierdzic sie w tym
Ja wbrew wszystkiemu,z maximum bezczelnosci.(...)"
Z Gombrowicza :-)

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.09 Prawusek
18.09 Ikselka
18.09 medea
18.09 Ikselka
18.09 Prawusek
18.09 Ikselka
18.09 Ikselka
19.09 fuksa
20.09 i...@g...pl
20.09 Prawusek
20.09 i...@g...pl
22.09 fuksa
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem