Data: 2008-09-17 21:36:50
Temat: Re: Pasta z czerwonej papryki?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:j83bj1ibpt7f$.rmnus6rz1tfe$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 17 Sep 2008 23:18:22 +0200, Prawusek napisał(a):
>
> > "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> > news:105bisaj2wraj.1fv2ksexkqarg.dlg@40tude.net...
> >> Dnia Wed, 17 Sep 2008 22:54:38 +0200, medea napisał(a):
> >>
> >>> Ikselka pisze:
> >>>> Z takiej opieczonej, z oliwą, do chleba np. - robił ktoś? czosnek do
> > tego
> >>>> się daje? a papryczkę ostrą? i co jeszcze? - byle bez pomidorów, bo
> > chodzi
> >>>> mi o pastę paprykową stricte.
> >>>> Został mi wór papryki czerwonej, dojrzałej. Marynowanej mam już
> > mnóstwo.
> >>>> Trzebaby coś innego... Pomyślałam o paście, bo to i do chleba, i jako
> > dip
> >>>> (po rozrzedzeniu czymś), i jako przyprawa byłoby chyba dobre.
> >>>> Ktoś ma jakiś dobry przepis?
> >>>
> >>> Może tak jak do pesto dodać trochę parmezanu? Czosnek brzmi dobrze,
> >>> tylko nie wiem, czy jak dłużej postoi, to nie zgorzknieje.
> >>
> >> Myślałam o takiej paście w słoiczkach - na zimę... więc ten parmezan to
> >> chyba już przed samą konsumpcją, a czosnek - tak jakoś na gorąco razem
z
> > tą
> >> papryką rozdusić, i z oliwą oczywiście, chyba się to nawet najpierw
> >> miksowało.
> >> Ktoś tu chyba o podobnej paście mówił... Najwyżej sama
poeksperymentuję,
> >> udokumentuję i opowiem wrażenia później, jeśli dobre wyjdzie.
> >
> > Czosnek rozetrzeć ze solą. Paprykę można upiec - masz w czym - obrać ze
> > skórki i wrzucić do robota, na końcu zmiksować (olej do miksera do tego
> > paprykę i czosnek, sól, pieprz do smaku).
> > Wyjdzie gładka pasta - tę w słoiki. Nie masz zamrażarki to
zapasteryzować...
>
> O, dzięki. Też brzmi dobrze. Czyli robię i to, i ajwar ten prawdziwy, z
> bakłażanem, bo ciekawa jestem smaku :-)
> Jade rano na targ po baklażany. Rozleniwiłam się coś na starość - swoich w
> tym roku nie miałam ;-P
A ja zjadam ostanie kabaczki i patisony faszerowane ryżem i mięsem. Są
jeszcze dynie i duże nasienne kabaczki - te po oddzieleniu nasion do robota
na tarkę i na placki, a sok piję na surowo.
Spróbuj leczo z dodatkiem młodej dyni do kabaczków... Wysmienite. Takie
leczo mozna zapasteryzować z tą papryką, którą masz, cebulą i pomidorami.
|