Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.neostrada.pl!ne
mesis.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-ma
il
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pasta z czerwonej papryki?
Date: Wed, 17 Sep 2008 23:36:50 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 53
Message-ID: <gartck$r1o$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <o...@4...net>
<garr8u$1qq$2@nemesis.news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<garslj$49s$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<j83bj1ibpt7f$.rmnus6rz1tfe$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: abdn102.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1221687508 27704 83.6.255.102 (17 Sep 2008
21:38:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 17 Sep 2008 21:38:28 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 080917-0, 2008-09-17), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:315433
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:j83bj1ibpt7f$.rmnus6rz1tfe$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 17 Sep 2008 23:18:22 +0200, Prawusek napisał(a):
>
> > "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> > news:105bisaj2wraj.1fv2ksexkqarg.dlg@40tude.net...
> >> Dnia Wed, 17 Sep 2008 22:54:38 +0200, medea napisał(a):
> >>
> >>> Ikselka pisze:
> >>>> Z takiej opieczonej, z oliwą, do chleba np. - robił ktoś? czosnek do
> > tego
> >>>> się daje? a papryczkę ostrą? i co jeszcze? - byle bez pomidorów, bo
> > chodzi
> >>>> mi o pastę paprykową stricte.
> >>>> Został mi wór papryki czerwonej, dojrzałej. Marynowanej mam już
> > mnóstwo.
> >>>> Trzebaby coś innego... Pomyślałam o paście, bo to i do chleba, i jako
> > dip
> >>>> (po rozrzedzeniu czymś), i jako przyprawa byłoby chyba dobre.
> >>>> Ktoś ma jakiś dobry przepis?
> >>>
> >>> Może tak jak do pesto dodać trochę parmezanu? Czosnek brzmi dobrze,
> >>> tylko nie wiem, czy jak dłużej postoi, to nie zgorzknieje.
> >>
> >> Myślałam o takiej paście w słoiczkach - na zimę... więc ten parmezan to
> >> chyba już przed samą konsumpcją, a czosnek - tak jakoś na gorąco razem
z
> > tą
> >> papryką rozdusić, i z oliwą oczywiście, chyba się to nawet najpierw
> >> miksowało.
> >> Ktoś tu chyba o podobnej paście mówił... Najwyżej sama
poeksperymentuję,
> >> udokumentuję i opowiem wrażenia później, jeśli dobre wyjdzie.
> >
> > Czosnek rozetrzeć ze solą. Paprykę można upiec - masz w czym - obrać ze
> > skórki i wrzucić do robota, na końcu zmiksować (olej do miksera do tego
> > paprykę i czosnek, sól, pieprz do smaku).
> > Wyjdzie gładka pasta - tę w słoiki. Nie masz zamrażarki to
zapasteryzować...
>
> O, dzięki. Też brzmi dobrze. Czyli robię i to, i ajwar ten prawdziwy, z
> bakłażanem, bo ciekawa jestem smaku :-)
> Jade rano na targ po baklażany. Rozleniwiłam się coś na starość - swoich w
> tym roku nie miałam ;-P
A ja zjadam ostanie kabaczki i patisony faszerowane ryżem i mięsem. Są
jeszcze dynie i duże nasienne kabaczki - te po oddzieleniu nasion do robota
na tarkę i na placki, a sok piję na surowo.
Spróbuj leczo z dodatkiem młodej dyni do kabaczków... Wysmienite. Takie
leczo mozna zapasteryzować z tą papryką, którą masz, cebulą i pomidorami.
|