Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.neostr
ada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostra
da.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <ieo76c$9p3$1@inews.gazeta.pl> <ieo8sr$lf8$1@news.onet.pl>
<4d0fc29a$0$27039$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<4d104be7$0$20998$65785112@news.neostrada.pl>
<yb7s76zvebhj$.2lfi26bnmtwc.dlg@40tude.net>
Subject: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Date: Wed, 22 Dec 2010 08:11:05 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Lines: 54
Message-ID: <4d11a481$0$22804$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.15.147.162
X-Trace: 1293001858 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 22804 83.15.147.162:3555
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:332641
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:yb7s76zvebhj$.2lfi26bnmtwc.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 21 Dec 2010 07:40:44 +0100, Misiek napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:1tot84dyiuc7p.5armsniq7d2i.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Mon, 20 Dec 2010 21:55:06 +0100, medea napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2010-12-20 19:56, Qrczak pisze:
>>>
>>>>> Wzięłabym jakoś 1 kg mięsa na formę. Zastrzegam - to rozważania czysto
>>>>> teoretyczne, bowiem sama jeszcze nie paszteciłam.
>>>>
>>>> ??
>>>>
>>>> Może na wszystkie 1kg max 1,5kg mięsa wystarczy IMO. Te foremki to
>>>> raczej małe są,
>>>>
>>>
>>> Dokładnie.
>>>
>>>> a do pasztetu dodaje się jeszcze coś poza mięsem.
>>>
>>> No jasne: podgardle, wątróbka, bułka, jajka...
>>>
>>> W tym roku upiekę pasztet (z cielęciny) w 2 rodzajach: szpikowany
>>> słoninką
>>> (słonina nie może być surowa, lecz ma być uprzednio ugotowana z
>>> przyprawami
>>> - aby podczas pieczenia pasztetu się nie wytapiała i nie tworzyła w
>>> pasztecie przestrzeni - zastudzona, pokrojona w cienkie słupki i dodana
>>> wzdłuż foremek do masy pasztetowej podczas ich nakładania) oraz drugi
>>> rodzaj - zawijany jak makowiec, z szynką i pieczarkami (masa pasztetowa
>>> wymieszana z uduszonymi cząstkami pieczarek, rozsmarowana na papierze do
>>> pieczenia lub folii spozywczej, popędzlowana rozkłoconym białkiem,
>>> pokryta
>>> cieniutkimi plasterkami szynki, znowu cieniutko popędzlowane to wszystko
>>> rozkłóconym białkiem dla sklejenia zwoju, zwinięta w rulon za pomocą
>>> papieru i wsadzona do foremki - papier oczywiście wyrzucamy).
>>>
>>
>> a skad Ty wezmiesz cielecine? hm?
>
> Już wzięłam - z MAKRO :-)
> Do wyboru, do koloru, wszystkie elementy - tamże łopateczkę piękną kupiłam
> :-)
> I kaczusie w elementach (do upieczenia z jabłkami w pierwszy albo drugi
> dzień świąt) bo pieczenie całych kaczek już mi się znudziło.
chyba "kaczusie z jabłeczkami"
Cielecina w makro... No coz, na pewno nie Polska :P
|