Data: 2010-12-22 12:03:35
Temat: Re: Pasztet - pytanie techniczne
Od: "Szpilka" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:t4b7jh1n9ufk$.fp5pwfwd0jnf.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 21 Dec 2010 09:28:16 +0100, Szpilka napisał(a):
>
>> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
>> news:4d0fc2f8$0$27039$65785112@news.neostrada.pl...
>>>W dniu 2010-12-20 21:55, medea pisze:
>>>> W dniu 2010-12-20 19:56, Qrczak pisze:
>>>>> Dnia 2010-12-20 19:27, niebożę Szpilka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>>> Czyli, ile potrzeba mięsa na zrobienie pasztetu w 5 foremkach, każda
>>>>>> o
>>>>>> wymiarze 22 cm x 9 cm, wysokość 5 cm?
>>>>>> Tak pi razy oko ile tego mięsiwa, bo nigdy pasztetu nie robiłam więc
>>>>>> nie
>>>>>> mam odniesienia.
>>>>>
>>>>> Wzięłabym jakoś 1 kg mięsa na formę. Zastrzegam - to rozważania czysto
>>>>> teoretyczne, bowiem sama jeszcze nie paszteciłam.
>>>>
>>>> ??
>>>>
>>>> Może na wszystkie 1kg max 1,5kg mięsa wystarczy IMO. Te foremki to
>>>> raczej małe są, a do pasztetu dodaje się jeszcze coś poza mięsem.
>>>
>>> Oczywiście zakładam, że wątróbka to nie jest mięso, a "to oprócz mięsa".
>>
>> Zaliczam w tym przypadku wątróbkę do mięsa :-)
>> Czyli ile mam kupic w jednym mięsnym na ten pasztet :-)
>>
>> Sylwia
>
> Watróbka to TYLKO dodatek, stanowiący 10 do 15 procent głownych
> składników.
> Oczywiście w zwykłym pasztecie.
Wątróbki wzięłam ok 40 deko. Więc przy 4 kg całości wyszło akurat.
Sylwia
|