Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Patelnie (trochę spamująco)
Date: Wed, 26 Nov 2014 21:04:21 +0100
Organization: : : :
Lines: 37
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
References: <5468e3ff$0$11135$65785112@news.neostrada.pl>
<546da52b$0$7789$65785112@news.neostrada.pl>
<m4kcol$ls6$1@node1.news.atman.pl>
<546f107e$0$2858$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<546f3be4$0$2855$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5473043e$0$6283$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54746c53$0$30342$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54760b01$0$21554$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1417032261 2721 77.253.217.116 (26 Nov 2014 20:04:21
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Nov 2014 20:04:21 +0000 (UTC)
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:359404
Ukryj nagłówki
Trybun napisał:
>> Problem najprawdopodobniej leży w tym, że to nie jest zwykła
>> ceramiczna patelnia, tylko Specjalna Patelnia Ceramiczna. Być
>> może nawet patelnia emaliowana, taka, jak kilkadziesiąt, albo
>> i sto lat temu.
>
> Pozostaje Ci tylko za eksperymentować wg. przepisu który podałem
> wcześniej.
Eksperyment bez postawienia tezy, którą ma potwierdzić, to żaden
eksperyment. Prawidłowość, że naczynia emaliowane łatwo ulegają
przypaleniu, mam już dawno potwierdzoną empirycznie. Robiono kiedyś
nawet patelnie w technologii garnków i nocników emaliowanych. Brr...
Założenie, że destrukcyjne dzałanie tartej cukinii jest większe niż
cukinii rżniętej, wymaga choćby cienia podbudowy teoretycznej.
Wcziąż na nią czekam.
>> A jakaś hipoteza na temat tego, że tarta tarką cukinia zanieczyszcza
>> patelnię, zaś krojona nożem wcale?
>
> Najpoważniejsza przesłanka to wysoka temperatura w jakiej trzeba
> smażyć placki, i długi czas smażenia w takiej temperaturze.
Wspomniałem już wcześniej o mimowolnym eksperymencie polegającym na
zwęgleniu i wyżarzeniu całej zawartości patelni pozostawionej przez
dłuższy czas na silnym płomieniu gazu. Zestaw eksperymentalny zawierał
również cukinię. Mycie patelni nie było bardziej uciążliwe niż zwykle.
Jarek
--
O świetliku sąd powstał nie wiem skąd
Że on gaśnie gdy wyłączyć prąd
Naukowiec stąd zrobił podczas świąt
Ze świetlikiem dwie próby pod rząd.
|