Data: 2014-11-26 21:04:21
Temat: Re: Patelnie (trochę spamująco)
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trybun napisał:
>> Problem najprawdopodobniej leży w tym, że to nie jest zwykła
>> ceramiczna patelnia, tylko Specjalna Patelnia Ceramiczna. Być
>> może nawet patelnia emaliowana, taka, jak kilkadziesiąt, albo
>> i sto lat temu.
>
> Pozostaje Ci tylko za eksperymentować wg. przepisu który podałem
> wcześniej.
Eksperyment bez postawienia tezy, którą ma potwierdzić, to żaden
eksperyment. Prawidłowość, że naczynia emaliowane łatwo ulegają
przypaleniu, mam już dawno potwierdzoną empirycznie. Robiono kiedyś
nawet patelnie w technologii garnków i nocników emaliowanych. Brr...
Założenie, że destrukcyjne dzałanie tartej cukinii jest większe niż
cukinii rżniętej, wymaga choćby cienia podbudowy teoretycznej.
Wcziąż na nią czekam.
>> A jakaś hipoteza na temat tego, że tarta tarką cukinia zanieczyszcza
>> patelnię, zaś krojona nożem wcale?
>
> Najpoważniejsza przesłanka to wysoka temperatura w jakiej trzeba
> smażyć placki, i długi czas smażenia w takiej temperaturze.
Wspomniałem już wcześniej o mimowolnym eksperymencie polegającym na
zwęgleniu i wyżarzeniu całej zawartości patelni pozostawionej przez
dłuższy czas na silnym płomieniu gazu. Zestaw eksperymentalny zawierał
również cukinię. Mycie patelni nie było bardziej uciążliwe niż zwykle.
Jarek
--
O świetliku sąd powstał nie wiem skąd
Że on gaśnie gdy wyłączyć prąd
Naukowiec stąd zrobił podczas świąt
Ze świetlikiem dwie próby pod rząd.
|