Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Glabella" <g...@W...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Picie wody destylowanej/demineralizowanej
Date: Mon, 5 Jul 2004 18:33:39 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 31
Message-ID: <ccc6u3$rr$1@inews.gazeta.pl>
References: <c...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-136-133.olsztyn.mm.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1089052419 891 172.20.26.236 (5 Jul 2004 18:33:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Jul 2004 18:33:39 +0000 (UTC)
X-User: glabella
X-Forwarded-For: 172.20.6.64
X-Remote-IP: host-81-190-136-133.olsztyn.mm.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:148940
Ukryj nagłówki
Pszemol <P...@P...com> napisał(a):
> Czy prawdą jest że picie wody destylowanej/demineralizowanej
> miałoby być dla człowieka szkodliwe na zasadzie różnych ciśnień
> osmotycznych komórek ludzkiego ciała? Trochę mi to nie pasuje
> logicznie, bo zarówno woda destylowana i źródlana W PORÓWNANIU
> do płynów ustrojowych naszego organizmu zawiera pomijalnie małe
> stężenie jonów... Różnica ciśnień osmotycznych między komórką
> ludzkiego ciała a wodą destylowaną byłaby więc porównywalna do
> róznicy ciśnień osmotycznych między komórką a wodą źródlaną...
> W końcu roztwór soli fizjologicznej to 0,9% a woda źródlana ma 0,0%
> soli, tak samo zresztą jak woda destylowana... A że ta druga jest
> czyściejsza pod tym względem do większej ilości zer po przecinku
> to już chyba jest małoistotne. A może się mylę? Ale piłem wodę
> destylowaną sporo razy i komórek mi nie rozsadziło, a może?
>
> Czy ma ktoś dostęp do wiarygodnych dokumentów na ten temat?
>
Nie wiem czy to takie malo istotne. Pamietam z cwiczen z Fizjologii ze
umieszczone ludzkie krwinki w wodzie destylowanej w krótkiej chwili wpierw
pecznialy, a potem pekaly. To samo gdy umiesci sie rybe - zwlaszcza morska -
zgon w kilka minut.
A ze czlowiekowi nic sie nie dzieje pewnie dlatego ze ta H2O jest szybko
wchlaniana i "rozcienczana" do srodchlonki i potem do krwi (po uprzednim
zmieszajaniu z sokami zoladkowymi). Co innego gdybysmy se dawali taka wode w
zyle :)...
Moze jakis biofizyk cos dopowie?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|