Data: 2016-11-23 22:15:42
Temat: Re: Piernik świąteczny dojrzewający
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .11.2016 o 23:29 FEniks <x...@p...fm> pisze:
> Planuję zrobić i taki oto przepis wynalazłam:
>
> http://cupcakefactory.pl/piernik-staropolski-dlugodo
jrzewajacy/
>
> Jakieś uwagi, podpowiedzi? Powinno się toto udać?
>
> Ewa
Po wszystkich dywagacjach może przepis Marii Disslowej Ci podpasuje?
Co najmniej 3 tygodnie dojrzewania, ale powinnaś zdążyć do świąt.
Użycie sody i potażu pozostawiam do Twojego uznania.
"Piernik toruński
0,5 l miodu, 30 dkg cukru, 1 kg mąki, kieliszek rumu, 2 dkg sody, 0,5 dkg
potażu, 3 jaja, 6 dkg
masła, cytrynowa skórka, cynamon, 6 goździków, kardamon.
Do ubrania: 3 dkg migdałów.
Wsypać na stolnicę mąkę, zrobić jamkę, zagotowany z korzeniami miód wlewać
do jamki,
zarabiać nożem na ciasto, włożyć do ciepłego ciasta masło, zarabiać dalej,
aż przestygnie
nieco, dodać wtedy rozpuszczony w rumie potaż, sodę, po czym wlać ubite z
cukrem jajka,
zagarniać coraz więcej mąki, wreszcie miesić ręką ciasto dobrą godzinę, po
czym nałożyć do
wysmarowanej formy, wygładzić; pozostawić przykryte ciasto przez tydzień.
Piec w dobrze
wygrzanym piecu przez godzinę. Po upieczeniu zawinąć piernik w płótno,
trzymać aż
skruszeje i zmięknie, co potrwa ze dwa tygodnie."
--
Trefniś
|