Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.gazeta.
pl!not-for-mail
From: Bbjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieróg - jakie macie fajne pomysły? (warzywa, mięso, ser?)
Date: Wed, 25 Nov 2009 13:19:08 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 41
Message-ID: <hej7c7$ds8$1@inews.gazeta.pl>
References: <hej6oq$akn$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: adhf103.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1259151559 14216 79.184.161.103 (25 Nov 2009 12:19:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 25 Nov 2009 12:19:19 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
In-Reply-To: <hej6oq$akn$1@inews.gazeta.pl>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.23 (Windows/20090812)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325443
Ukryj nagłówki
GK pisze:
> Tak sobie pomyślałem, że fajnie byłoby zjeść pieroga takiego zapiekanego
> z ciekawym nadzieniem. Co możecie polecić i podrzucić jakiś ciekawy
> przepis.
Proponuje kibiny karaimskie, bardzo dobre. Najlepsze są z baraniną, ale
można i z wołowiną, byle nie z wieprzowiną. Podaję przepis Kuronia
(sprawdzony, w smaku są podobne do oryginalnych z Troków na Litwie):
Składniki:
Ciasto:
* 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
* 2 jajka
* 125 ml śmietany 22%
* 20 g drożdży
* 100 g masła
* sól, cukier
Farsz:
* 400 g baraniny bez kości
* 2 cebule
* 1 jajko
* 30 g tartej bułki
* 50 g masła
* sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Drożdże rozcieramy z niewielką ilością cukru i śmietaną. Mąkę
przesiewamy z solą i siekamy z masłem, dodajemy drożdże ze śmietaną,
surowe jajko i zagniatamy ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce na pół
godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz, np. z baraniny. Mięso dobrze
czyścimy i kroimy w plastry lub mielimy. Cebulę obieramy, drobno kroimy
i przesmażamy na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy zmielone mięso i
smażymy razem przez 8-10 minut. Doprawiamy i mieszamy z jajkiem i tartą
bułką. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką. Wykrawamy z niego
krążki, na każdy kładziemy łyżką farsz. Zlepiamy pierożki, układamy
bezpośrednio na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie
wkładamy do nagrzanego do 180?C piekarnika i pieczemy około pół godziny.
Podobne, lecz większe i smażone w tluszczu jadłam u Tatarów na Krymie,
ostro doprawione. Też dobre.
--
BBjk
|