Data: 2009-11-25 12:19:08
Temat: Re: Pieróg - jakie macie fajne pomysły? (warzywa, mięso, ser?)
Od: Bbjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
GK pisze:
> Tak sobie pomyślałem, że fajnie byłoby zjeść pieroga takiego zapiekanego
> z ciekawym nadzieniem. Co możecie polecić i podrzucić jakiś ciekawy
> przepis.
Proponuje kibiny karaimskie, bardzo dobre. Najlepsze są z baraniną, ale
można i z wołowiną, byle nie z wieprzowiną. Podaję przepis Kuronia
(sprawdzony, w smaku są podobne do oryginalnych z Troków na Litwie):
Składniki:
Ciasto:
* 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
* 2 jajka
* 125 ml śmietany 22%
* 20 g drożdży
* 100 g masła
* sól, cukier
Farsz:
* 400 g baraniny bez kości
* 2 cebule
* 1 jajko
* 30 g tartej bułki
* 50 g masła
* sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Drożdże rozcieramy z niewielką ilością cukru i śmietaną. Mąkę
przesiewamy z solą i siekamy z masłem, dodajemy drożdże ze śmietaną,
surowe jajko i zagniatamy ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce na pół
godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz, np. z baraniny. Mięso dobrze
czyścimy i kroimy w plastry lub mielimy. Cebulę obieramy, drobno kroimy
i przesmażamy na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy zmielone mięso i
smażymy razem przez 8-10 minut. Doprawiamy i mieszamy z jajkiem i tartą
bułką. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką. Wykrawamy z niego
krążki, na każdy kładziemy łyżką farsz. Zlepiamy pierożki, układamy
bezpośrednio na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie
wkładamy do nagrzanego do 180?C piekarnika i pieczemy około pół godziny.
Podobne, lecz większe i smażone w tluszczu jadłam u Tatarów na Krymie,
ostro doprawione. Też dobre.
--
BBjk
|