Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pierogi z kapustą i grzybami Re: Pierogi z kapustą i grzybami

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pierogi z kapustą i grzybami

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Kapsel <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pierogi z kapustą i grzybami
Date: Tue, 22 Dec 2009 14:22:05 +0100
Organization: http://onet.pl
Lines: 45
Message-ID: <8...@k...net>
References: <qg0y2rhsh62t$.dlg@kapselek.net> <hgomne$902$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: ebf50.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1261488125 31202 83.14.135.50 (22 Dec 2009 13:22:05 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 Dec 2009 13:22:05 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:326157
Ukryj nagłówki

Mon, 21 Dec 2009 21:33:28 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):

>> Jedno pytanie - smażyłem te pierogi na raty, w dwóch miejscach - raz w
>> nieco polowych warunkach - patelnia dość gruba, grzałka taka na prąd, olej
>> kujawski - pierwsze pierogi się przykleiły do dna i ogółem masakra, na
>> kolejne zmniejszyłem nieco moc i dolałem oleju, było nieco lepiej ale wciąż
>> musiałem ciągle je poruszać.
>> Potem już w domu wziąłem inną patelnię (jakaś cienka tandetna), kuchenka
>> gazowa i masło - smażenie poszło bez większych problemów. Co zawiniło za
>> pierwszym razem? :>
>
> Za zimna patelnia, za nowa być może? Żeby patelnia dobrze smażyła to
> musi być przepalona - nowo nabytą i po każdym silnym szorowaniu
> rozgrzewa się dosyć mocno patelnię na sucho i smaruje cienką warstwą
> oleju - to ma dymić i to wyraźnie. Następnie grzeje się patelnię do
> zaniku dymienia - i po wystudzeniu można już próbować smażyć.

Patelnia stara, ale szorowana, bo wcześniej zapomniałem że odsmażam coś i
się zwęgliło nieco ;)

Popróbuję z nią jeszcze, bo się lubimy nawet i bym nie chciał wyrzucać,
dzięki za sugestie.

> A pierogi z kapustą najlepiej wychodzą z ciasta drożdżowego (mało
> drożdży, twarde ciasto ale jednak z drożdżami) smażone na głębokim oleju
> (bez uprzedniego gotowania).

O, a tak to w ogóle nie próbowałem, ale pierogi to w sumie jedno z top10
ulubionych dań, więc pewnie sprawdzę ten pomysł.


> Nie widzę w twoim opisie również
> przesmażania kapusty - prosto z garnka jest za wodnista, po dodatkowym
> pokrojeniu należy ją na patelni przesuszyć, farsz staje się bardziej
> zwarty i wyraźniejszy w smaku.

Moja kapusta faktycznie nie była przesmażana, ale ją mocno odsączyłem i
trochę jeszcze czekała na faszerowanie, więc ogółem nie wyczuwałem
wodnistości nadmiernie.


--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
27.12 XL
27.12 czeremcha
27.12 Prawusek
27.12 Prawusek
30.12 Dariusz K. Ładziak
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?