Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl
!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "rageofhonor" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <k9tp7v$fc1$1@node2.news.atman.pl>
<1l8lztbvqcb50$.5fv7of034t5s.dlg@40tude.net>
<s...@k...localdomain>
<k9tr5d$h3m$1@node2.news.atman.pl>
<50c27351$0$1308$65785112@news.neostrada.pl>
<50c475b5$0$26698$65785112@news.neostrada.pl>
<ka224j$cmo$1@node2.news.atman.pl>
Subject: Re: Placki ziemniaczane - mrożenie masy?
Date: Mon, 10 Dec 2012 00:40:39 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Lines: 28
Message-ID: <50c52173$0$26696$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 77-236-1-131.home.aster.pl
X-Trace: 1355096435 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26696 77.236.1.131:2690
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:349845
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Stefan" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ka224j$cmo$1@node2.news.atman.pl...
>
> Użytkownik "rageofhonor" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:50c475b5$0$26698$65785112@news.neostrada.pl...
>
>> Jak sama nazwa wskazuje placki ziemniaczane czyli tylko ziemniaki powinny
>> tam być. Prawdziwe placki są tylko i wyłącznie z ziemniaków i odrobiny
>> mąki przyprawione solą i pieprzem i może trochę maggi dla smaku. Jak
>> bylem mały to takie placki robiła babcia z mamą. Smażone nie na oleju
>> tylko na maśle lub ghee.
> Na Podkarpaciu biedni chłopi na przednówku robili takie placki (no może
> bez pieprzu) i nie na maśle tylko na blasze.
> Potem się dorobili i smażyli na maśle ( co go paniusie na targu nie
> kupiły).
> Ale najbardziej chrupkie to tylko na smalcu...
Ze smalcem nie próbowałem ale pamiętam że olej dawał brzydki zapach i były
strasznie tłuste. Masło niestety łatwo się przypala czyli trzeba było często
wycierać patelnię i dawać nowe masło. Ghee ma zalety oleju i masła. Smak
daje jak po maśle i można smażyć w wysokich temperaturach bez przypalania.
Niestety trzeba najpierw samemu zrobić Ghee. Ziemniaki najlepiej zetrzeć na
drobne paski robotem kuchennym a potem blenderem prawie wszystko zmielić na
papkę i przyprawić. Niestety do mojego robota nie ma nasadki która od razu
by robiła papkę. Nadmiar wody odlać. Nakładam papkę chochlą uzyskując
grubość ok. 0,5 cm. Im cieniej tym lepiej.
|