Data: 2012-12-09 23:40:39
Temat: Re: Placki ziemniaczane - mrożenie masy?
Od: "rageofhonor" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Stefan" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ka224j$cmo$1@node2.news.atman.pl...
>
> Użytkownik "rageofhonor" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:50c475b5$0$26698$65785112@news.neostrada.pl...
>
>> Jak sama nazwa wskazuje placki ziemniaczane czyli tylko ziemniaki powinny
>> tam być. Prawdziwe placki są tylko i wyłącznie z ziemniaków i odrobiny
>> mąki przyprawione solą i pieprzem i może trochę maggi dla smaku. Jak
>> bylem mały to takie placki robiła babcia z mamą. Smażone nie na oleju
>> tylko na maśle lub ghee.
> Na Podkarpaciu biedni chłopi na przednówku robili takie placki (no może
> bez pieprzu) i nie na maśle tylko na blasze.
> Potem się dorobili i smażyli na maśle ( co go paniusie na targu nie
> kupiły).
> Ale najbardziej chrupkie to tylko na smalcu...
Ze smalcem nie próbowałem ale pamiętam że olej dawał brzydki zapach i były
strasznie tłuste. Masło niestety łatwo się przypala czyli trzeba było często
wycierać patelnię i dawać nowe masło. Ghee ma zalety oleju i masła. Smak
daje jak po maśle i można smażyć w wysokich temperaturach bez przypalania.
Niestety trzeba najpierw samemu zrobić Ghee. Ziemniaki najlepiej zetrzeć na
drobne paski robotem kuchennym a potem blenderem prawie wszystko zmielić na
papkę i przyprawić. Niestety do mojego robota nie ma nasadki która od razu
by robiła papkę. Nadmiar wody odlać. Nakładam papkę chochlą uzyskując
grubość ok. 0,5 cm. Im cieniej tym lepiej.
|