Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.
dca.giganews.com!nntp.giganews.com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!n
ewsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!ne
ws.neostrada.pl!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Płeć wołowiny [?] ;)
Date: Sat, 6 Mar 2010 00:13:18 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 47
Message-ID: <j...@4...net>
References: <hmris0$e0q$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<3naqdpxxin2s$.1iegmf7oeipkm.dlg@40tude.net>
<hms1rf$ncq$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: affd73.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1267830961 2294 95.49.133.73 (5 Mar 2010 23:16:01
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 Mar 2010 23:16:01 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327296
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 5 Mar 2010 23:50:12 +0100, Krzysztof Tabaczyński napisał(a):
> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:3naqdpxxin2s$.1iegmf7oeipkm.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 05 Mar 2010 19:23:26 +0100, medea napisał(a):
>>
>>> Mam takie nietypowe pytanie. Z jakiej płci zwierząt zazwyczaj w Polsce
>>> sprzedaje się wołowinę? Tzn. czy z krów, czy z byków? Rozmawiałam
>>> dzisiaj z jedną Turczynką, która z całą stanowczością stwierdziła "na
>>> oko", że wołowina w polskich sklepach jest z krów, nie z byków,
>>> natomiast w Turcji za najlepszą uznaje się wołowinę z byków. Trochę mnie
>>> zaskoczyła, bo mi nigdy chyba nie przyszło do głowy zastanawiać się nad
>>> tym aspektem mięsa. ;) Logicznym mi się wydaje, że krowy trzyma się w
>>> Polsce głównie dla mleka (zarzyna się najwyżej stare krowy), więc mięso
>>> raczej pochodzi z samców, no ale pewności nie mam. No i po czym to
>>> rozpoznać na oko? Turczynka twierdzi, że mięso byków jest o wiele mniej
>>> tłuste i mniej żylaste. Czy ktoś się może orientuje dokładnie, jak to
>>> jest? Mam nadzieję, że nie wygłupiłam się tu z jakimiś brakami w
>>> podstawowej wiedzy. :)
>>>
>>> Ewa
>>
>> W Polsce hodowla bydła mięsnego jest obecnie na dosyć wysokim poziomie -
>> hoduje się i byczki, i krowy ras mięsnych. Różnica pomiędzy bydłem
>> mlecznym
>> a mięsnym jest zasadnicza - nie sprzedaje się JUŻ dzisiaj wołowiny z
>> mlecznej starej krowy. Nie spotykam już w sklepach tego paskudnego
>> ciemnego
>> mięsa z żółtym twardym tłuszczem. Ostatnio kupiłam tak piekną wołową
>> pręgę,
>> ze po ugotowaniu w rosole sztuka miesa z niej była mięciutka jak krem.
>> Mnie tam wszystko jedno, czy z młodego mięsnego byczka, czy z młodej
>> mięsnej niezacielonej krowy.
>
> Taaaak?
> To powiedz gdzie w Tychach lub w Katowicach kupić wołowinę
> rasy Limuosine lub Charolaise? Od dwudziestu lat szukam...
>
Nie wiem, ja nie mieszkam tam, ale na tabliczce w moim sklepie być może
jest podana i rasa tuszy, z jakiej w danym dniu się porcjuje mięso; bo wiek
i numer podają, a co jeszcze, to doczytam, być może i rasę.
--
Ikselka.
|