Data: 2010-03-05 23:13:18
Temat: Re: Płeć wołowiny [?] ;)
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 5 Mar 2010 23:50:12 +0100, Krzysztof Tabaczyński napisał(a):
> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:3naqdpxxin2s$.1iegmf7oeipkm.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 05 Mar 2010 19:23:26 +0100, medea napisał(a):
>>
>>> Mam takie nietypowe pytanie. Z jakiej płci zwierząt zazwyczaj w Polsce
>>> sprzedaje się wołowinę? Tzn. czy z krów, czy z byków? Rozmawiałam
>>> dzisiaj z jedną Turczynką, która z całą stanowczością stwierdziła "na
>>> oko", że wołowina w polskich sklepach jest z krów, nie z byków,
>>> natomiast w Turcji za najlepszą uznaje się wołowinę z byków. Trochę mnie
>>> zaskoczyła, bo mi nigdy chyba nie przyszło do głowy zastanawiać się nad
>>> tym aspektem mięsa. ;) Logicznym mi się wydaje, że krowy trzyma się w
>>> Polsce głównie dla mleka (zarzyna się najwyżej stare krowy), więc mięso
>>> raczej pochodzi z samców, no ale pewności nie mam. No i po czym to
>>> rozpoznać na oko? Turczynka twierdzi, że mięso byków jest o wiele mniej
>>> tłuste i mniej żylaste. Czy ktoś się może orientuje dokładnie, jak to
>>> jest? Mam nadzieję, że nie wygłupiłam się tu z jakimiś brakami w
>>> podstawowej wiedzy. :)
>>>
>>> Ewa
>>
>> W Polsce hodowla bydła mięsnego jest obecnie na dosyć wysokim poziomie -
>> hoduje się i byczki, i krowy ras mięsnych. Różnica pomiędzy bydłem
>> mlecznym
>> a mięsnym jest zasadnicza - nie sprzedaje się JUŻ dzisiaj wołowiny z
>> mlecznej starej krowy. Nie spotykam już w sklepach tego paskudnego
>> ciemnego
>> mięsa z żółtym twardym tłuszczem. Ostatnio kupiłam tak piekną wołową
>> pręgę,
>> ze po ugotowaniu w rosole sztuka miesa z niej była mięciutka jak krem.
>> Mnie tam wszystko jedno, czy z młodego mięsnego byczka, czy z młodej
>> mięsnej niezacielonej krowy.
>
> Taaaak?
> To powiedz gdzie w Tychach lub w Katowicach kupić wołowinę
> rasy Limuosine lub Charolaise? Od dwudziestu lat szukam...
>
Nie wiem, ja nie mieszkam tam, ale na tabliczce w moim sklepie być może
jest podana i rasa tuszy, z jakiej w danym dniu się porcjuje mięso; bo wiek
i numer podają, a co jeszcze, to doczytam, być może i rasę.
--
Ikselka.
|