Data: 2000-03-07 05:38:29
Temat: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazy zawijane)
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw)
Pokaż wszystkie nagłówki
Ulka <u...@p...onet.pl> wrote:
> > Zauwazylem od dawna dziwna tendencje do zalecania poledwicy do potraw w
> > ktorych jest nie jest potrzebna, lub nawet niezalecana. Np. do gulaszu
> > lub porkoltu.
> Czy moge prosic o wyjasnienie co to jest porkolt ???????
>
Po naszemu gulasz wegierski, z tym, ze chodzi tu o gulasz na gesto,
bowiem Wegrzy gulaszem (gulyas) nazywaja zupe, zwana u nas zupa
gulaszowa lub bograczem (od wegierskiego bogracs gulyas -- gulasz z
kociolka). Zeby bylo prosciej Wegrzy znaja jeszcze gulyas leves, czyli
doslownie zupe gulaszowa, ktora rozni sie od bogracs gulyas tym, ze jest
nieco rzadsza.
Wladyslaw
|