Data: 2016-04-04 16:39:14
Temat: Re: Pomysł na dorsza...
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pan Pszemol napisał:
> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Dnia Mon, 4 Apr 2016 00:12:45 +0200, Animka napisał(a):
>>
>>> W dniu 2016-04-03 o 22:12, Ikselka pisze:
>>>> Ryby w folii się praktycznie DUSI - a potem tylko rozchyla folię
>>>>>>>> i ryba się przyrumienia.
>>>
>>> Czytaliście gdzieś, że folia aluminowa jest rakotwórcza?
>>> Kupiłam, upiekłam w niej schab, ale potem się naczytałam o tej
>>> rakotwórczości.
>>
>> Nie folia, tylko związki aluminium powstające podczas styczności folii z
>> solą i kwasami w potrawie. Dlatego powinno się piec tak, aby GÓRNA
>> powierzchnia potrawy nie miała styczności z folią - dolna jest zanurzona w
>> sosie z mięsa, więc nie przegrzewają się na niej substancje.
>
> Bajki piszesz...
Czy tu jest mowa o tym słynnym kwasie foliowym?
--
Jarek (może sobie wyguglam...)
|