Data: 2016-04-08 11:49:19
Temat: Re: Pomysł na dorsza...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 7 Apr 2016 23:50:10 +0200, Animka napisał(a):
> W dniu 2016-04-04 o 13:12, Ikselka pisze:
>> Dnia Mon, 4 Apr 2016 00:12:45 +0200, Animka napisał(a):
>>
>>> W dniu 2016-04-03 o 22:12, Ikselka pisze:
>>>> Ryby w folii się praktycznie DUSI - a potem tylko rozchyla folię
>>>>>>>> i ryba się przyrumienia.
>>> Czytaliście gdzieś, że folia aluminowa jest rakotwórcza?
>>> Kupiłam, upiekłam w niej schab, ale potem się naczytałam o tej
>>> rakotwórczości.
>> Nie folia, tylko związki aluminium powstające podczas styczności folii z
>> solą i kwasami w potrawie. Dlatego powinno się piec tak, aby GÓRNA
>> powierzchnia potrawy nie miała styczności z folią - dolna jest zanurzona w
>> sosie z mięsa, więc nie przegrzewają się na niej substancje.
>
> Czyli brytfankę powinnam wylożyć ta folią, nie owijając nią schabu?
Możesz przykryć brytfannę folią - tak, aby tworzyła ona szczelny "daszek",
jednak w jednym czy dwóch miejscach powinnaś zrobić wgniecenia
niedotykające mięsa, które od spodu będą służyły jako "skupiacz" skroplin.
|