Data: 2006-09-11 07:36:46
Temat: Re: Pozytek z bekonu i kaczki..
Od: "Han" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik <c...@g...com> napisal w wiadomosci
news:1157825547.544288.254580@p79g2000cwp.googlegrou
ps.com...
> czesto ogladam na filmach amerykanskich jak ludzie sobie smacznie
> jedza bekon. Jaki jest na to przepis i co trzeba kupic? :)
>
Bekon jest tlusty, i szkodliwy...
A podsmazony, z garniturem jarzyn i dodatków, jest super..
Z dodatkiem kaczki....Yh...
Kaczka oczyszczona - 1 - 2 szt.
Nózki wieprzowe pokrojone w kawalki (ok. 1 cm) - 500 g do 1 kg
Szynka w kawalkach - 500 g do 1-kg
Wywar (bulion) z kurczaka - 1 l do 2 litr
Marchew krojona...z 2 duze sztuki
Cebula posiekana - 50 g do 100gr
Kabaczek pokrojony - 150 g do 200 g
Kapusta kiszona - 150 g do 300
Jablko pokrojone w kostke - 1 szt. do 2 sztuk
Suszone grzyby - 70 g do 150 gr..zalezy od smakosza.
Bekon - 150 g do 300 g
Kabanos - 100 g 200 g
Wino Madeira, od jednej butelki do dwóch, zalezy od kuchcika jak lubi
smakowac winsko..
Cukier - do smaku
Sól, pieprz
Jak to przyrzadzic...........
Kaczke jedna lub dwie [od wielkosci rodziny i wielkosci ich kaldunów]
ponakluwac tak, by podczas pieczenia wydostal sie z niej tluszcz.i wampory
gazowe. Nastepnie piec w piekarniku (ok. 1 godz.), tluszcz z kaczki lub
kaczek zuzyc do usmazenia wieprzowiny i szynki. Nastepnie dodac czesc wywaru
(bulionu) z kurczaka i wlozyc do piekarnika. Kaczke obrac ze skóry, stylem
tatarskim, pokroic mieso w kawalki. Podsmazyc cebule na tluszczu z kaczki,
dodac do tego kabaczka, marchewke, kapuste kiszona - dusic ok. 8 minut.
Dodac wieprzowine i gotowac reszte przez godzine.....
I kaldun rosnie jak????
Han..
|