Data: 2015-02-11 19:47:42
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"bbjk" <a...@b...cc> wrote in message news:mbg7oe$8i1$1@node1.news.atman.pl...
> W dniu 2015-02-11 o 19:29, Pszemol pisze:
>
>>
>>>> Czy orientujesz się czy w ich
>>>> zwyczajach też się chałkę posypywało makiem, sezamkiem lub czarnuszką?
> Chałki żydowskie posypuje się makiem lub sezamem, co sprawdziłąm w tym
> momencie. I nie zaparza się ciasta na nie.
> Jeśli ciekawią Cię kuchnie żydowskie, to polecam książkę Estery Kafki
> i Malki Kafki "Przysmaki żydowskie" i Rebeki Wolff
> http://stareprzepisy.pl/rebeka-wolff/ reprint którejś z książek. Pierwsza
> dotyczy kuchni rozmaitych wyznawców judaizmu, a druga - tradycyjnej
> koszernej polskich Żydów. Właśnie mam te książki przed sobą.
Super, dziękuję za linka!
Nie, żydowska kuchnia nie interesuje mnie bardziej niż inne kuchnie
nie bardziej niż indyjska czy arabska czy wietnamska - po prostu
ciekawi mnie co się na świecie pichci innego niż schabowy z ziemniakami ;-)
|