Data: 2015-02-23 18:55:21
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 23 Feb 2015 16:05:17 +0100, Trybun napisał(a):
> W dniu 2015-02-21 o 20:19, XL pisze:
>>
>> No ale tak własnie się je jada na tzw południu. Smalcu czy masła tam
>> niegdyś prawie nie widziano.
>
> Ale teraz to już chyba ta oliwa czy olej nie jest konieczna? Ale może
> oni w odróżnieniu od nas wolą tradycję zamiast nowych wynalazków?
Dokładnie tak. Polacy mają jakiś kompleks niższości pod tym względem.
>
>>
>>> Te ich "polewki" prawie każda może zastąpić kwas solny...;-) No ale czy
>>> to dobrze, co za sens ma dodawanie przypraw do dań aby to właśnie te
>>> przyprawy dominowały w potrawie, żeby wręcz zabijały jej naturalny smak?
>> Dobry kucharz ma wyczucie w ich stosowaniu :-)
>>
>>
>
> Jakoś nie dostrzegam w ich działaniu maestrii. Każda jedna pali żywym
> ogniem.
Bardzo dawno tam byłam, nie zauważyłam wtedy, aby bez pojęcia przyprawiano
tam zupy - ale od tej pory mogli zapomnieć o swojej dobrej tradycji.
--
XL
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie.
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
|