Data: 2015-03-04 15:08:33
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: Trybun <i...@j...ru>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-02-23 o 18:55, XL pisze:
> Dnia Mon, 23 Feb 2015 16:05:17 +0100, Trybun napisał(a):
>
>> W dniu 2015-02-21 o 20:19, XL pisze:
>>> No ale tak własnie się je jada na tzw południu. Smalcu czy masła tam
>>> niegdyś prawie nie widziano.
>> Ale teraz to już chyba ta oliwa czy olej nie jest konieczna? Ale może
>> oni w odróżnieniu od nas wolą tradycję zamiast nowych wynalazków?
> Dokładnie tak. Polacy mają jakiś kompleks niższości pod tym względem.
Myślę że raczej ktoś usilnie usiłuje nam to zaszczepić. Niektórzy już
dali się na to nabrać, i nawet zaczynają propagować te ich wzorce.
>
>>>> Te ich "polewki" prawie każda może zastąpić kwas solny...;-) No ale czy
>>>> to dobrze, co za sens ma dodawanie przypraw do dań aby to właśnie te
>>>> przyprawy dominowały w potrawie, żeby wręcz zabijały jej naturalny smak?
>>> Dobry kucharz ma wyczucie w ich stosowaniu :-)
>>>
>>>
>> Jakoś nie dostrzegam w ich działaniu maestrii. Każda jedna pali żywym
>> ogniem.
> Bardzo dawno tam byłam, nie zauważyłam wtedy, aby bez pojęcia przyprawiano
> tam zupy - ale od tej pory mogli zapomnieć o swojej dobrej tradycji.
Nic się nie zmieniło, nadal można nazwać to żywym ogniem.
Z pojęciem, a więc Ty mi wytłumacz dlaczego w ich zupie musi być tyle
papryki?
|