Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki? Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-02-27 16:21:47
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: Pszemol <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki

bbjk <a...@b...cc> wrote:
> W dniu 2015-02-26 o 14:37, Pszemol pisze:
>
>> W piekarniku mam włożoną przed jego rozgrzewaniem miskę wody.
>> Woda się powolutko gotuje w czasie pieczenia. Sądzisz że powinienem
>> dać więcej misek z wodą aby zwiększyc powierzchnię parowania?
>
> Nic nie sądzę, nie widziałam miski, nie znam piekarnika, po prostu trzeba
> wypraktykować, jak Ci najbardziej odpowiada.

Dodałem drugą miskę wody, to właściwie takie głębokie, szklane talerze do
zupy :-)
Pary było zdecydowanie więcej i buchnęła mi w twarz radośnie gdy otworzyłem
piekarnik aby włożyć ciasto na chleb...

Swoją drogą chlebek mi wyszedł zacny:
http://voila.pl/index.php?show_file=2728762

>>> Przed pieczeniem dobrze posmarować powierzchnię chleba, czy bułki wodą
>>> lub jeszcze lepiej smarowidełkiem z wody rozrobionej z odrobiną mąki
>>> żytniej, jeśli taka jest i w wypieku.
>>
>> A jeśli pszenna to użyć przennej?
>
> Smaruję samą wodą. Wiem, że żytnia nadaje więcej połysku, ale robiąc
> bułkę pszenną, nie smarowałabym już żytnią. Chyba, że użyłeś mąki mieszanej.

Następnym razem posmaruję wodą, dziękuję!

>> Dobra - następnym razem spróbuje posmarować wodą.
>> Smarujesz wodą przed nacięciem czy już po?
>
> Nie nacinam :) Jednak gdybym to robiła, to smarowałabym po.

Robisz chleby w brytfance/foremce że nie nacinasz?

>>> Kolor finalny zależy od wypieczenia i od rodzaju mąki, pszenne jest
>>> złote, żytnie bardziej szare, wpadające w brąz, mieszane to wypadkowa.
>
>> Mi z pszennej wyszedł brązowy - patrz fotka obok.
>
> A nie była to mąka mieszana? Jeśli pszenny chleb jest brązowy, to za
> wysoka temperatura lub za długi czas pieczenia, albo jedno i drugie.

Stosuję temperatury i czas pieczenia dwuetapowy z tego przepisu:
http://www.mojewypieki.com/przepis/polski-chleb-na-z
akwasie
Ten ze zdjęcia jest mieszany - ma 200g zakwasu żytniego, razowego o
hydracji 150%, 550g mąki pszennej, pełnoziarnistej, chlebowej i 50g otrębów
owsianych.

> Moją receptą na Twoje problemy jest próbować, próbować, sprawdzać,
> obserwować, co się dzieje, po kilku razach będziesz miał już wypiek,
> jakiego chcesz. Albo po kilkunastu.

Dzięki próbie z tymi bagietkami i dzieki temu co tam uczyli o trzymaniu
ciasta w lodówce chyba już znalazłem dobry sposób na wplecenie tego mojego
"polskiego chleba" w mój zapracowany harmonogram:
- pierwszego dnia, o dowolnej porze, wybudzam i karmię zakwas żytni
(hydracja 150g, więc na oko równe objętościowo ilości mąki i wody)
- drugiego dnia, o dowolnej porze po przyjściu z pracy lub wieczór wrzucam
składniki do maszyny chlebowej i mieszam w programie "ciasto", Cykl trwa
półtorej godziny, ciasto jest "rozpoczęte" w cieple jakie maszyna generuje
i zaczyna ładnie rosnąć.
- wyciągam z maszyny i wyrabiam na obsypanym odrobiną mąki stole i wrzucam
do dużej, szklanej miski o grubych ściankach otrzymując lepszą stabilizację
temperatury niż wblaszanej misce o cienkich sciankach, której używałem
wcześniej.
- miskę z ciastem przykrywam szczelnie folią ciągliwą (jak tą folię
kucharki nazywają aby od aluminiowej odróżnić?) i na półkę do lodówki na
całą noc i pół dnia.
- następnego dnia zaraz wczesnie po pracy wyciagam miske z ciastem z
lodowki i rozciagam i skladam ciasto pare razy na przestrzeni okolo 2
godzin
- ukladam bochenek "szwami" do dołu na kamieniu do pizzy posypanym mąką i
zostawiam na tym kamieniu w temp pokojowej do ostatniego wyrosnięcia pare
godzin.
- pozno wieczor nagrzewam piekarnik i pieke chleb

Na razie ostatnie kilka wyszło bardzo dobrze ta metodą.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
04.03 Trybun
04.03 Trybun
04.03 Trybun
04.03 Trybun
04.03 Trybun
04.03 masti
04.03 Pszemol
04.03 Pszemol
04.03 Ikselka
04.03 Ikselka
04.03 Ikselka
05.03 Qrczak
05.03 Qrczak
05.03 Qrczak
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem