Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki? Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-02-27 09:10:12
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: bbjk <a...@b...cc>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu 2015-02-26 o 14:37, Pszemol pisze:

> W piekarniku mam włożoną przed jego rozgrzewaniem miskę wody.
> Woda się powolutko gotuje w czasie pieczenia. Sądzisz że powinienem
> dać więcej misek z wodą aby zwiększyc powierzchnię parowania?

Nic nie sądzę, nie widziałam miski, nie znam piekarnika, po prostu
trzeba wypraktykować, jak Ci najbardziej odpowiada.

>> Przed pieczeniem dobrze posmarować powierzchnię chleba, czy bułki wodą
>> lub jeszcze lepiej smarowidełkiem z wody rozrobionej z odrobiną mąki
>> żytniej, jeśli taka jest i w wypieku.
>
> A jeśli pszenna to użyć przennej?

Smaruję samą wodą. Wiem, że żytnia nadaje więcej połysku, ale robiąc
bułkę pszenną, nie smarowałabym już żytnią. Chyba, że użyłeś mąki mieszanej.

> Dobra - następnym razem spróbuje posmarować wodą.
> Smarujesz wodą przed nacięciem czy już po?

Nie nacinam :) Jednak gdybym to robiła, to smarowałabym po.

>> Kolor finalny zależy od wypieczenia i od rodzaju mąki, pszenne jest
>> złote, żytnie bardziej szare, wpadające w brąz, mieszane to wypadkowa.

> Mi z pszennej wyszedł brązowy - patrz fotka obok.

A nie była to mąka mieszana? Jeśli pszenny chleb jest brązowy, to za
wysoka temperatura lub za długi czas pieczenia, albo jedno i drugie.
Moją receptą na Twoje problemy jest próbować, próbować, sprawdzać,
obserwować, co się dzieje, po kilku razach będziesz miał już wypiek,
jakiego chcesz. Albo po kilkunastu.
--
B.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
27.02 Pszemol
04.03 Trybun
04.03 Trybun
04.03 Trybun
04.03 Trybun
04.03 Trybun
04.03 masti
04.03 Pszemol
04.03 Pszemol
04.03 Ikselka
04.03 Ikselka
04.03 Ikselka
05.03 Qrczak
05.03 Qrczak
05.03 Qrczak
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6