Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: bbjk <a...@b...cc>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Date: Fri, 27 Feb 2015 09:10:12 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 35
Message-ID: <mcp8p4$aiv$1@node2.news.atman.pl>
References: <mbfk14$8s3$1@dont-email.me> <mcm7h2$th3$1@dont-email.me>
<mcme2k$flk$1@node2.news.atman.pl> <mcn7hs$77q$1@dont-email.me>
NNTP-Posting-Host: 83.218.107.182
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1425024612 10847 83.218.107.182 (27 Feb 2015 08:10:12
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 27 Feb 2015 08:10:12 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:31.0) Gecko/20100101
Thunderbird/31.5.0
In-Reply-To: <mcn7hs$77q$1@dont-email.me>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362665
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-02-26 o 14:37, Pszemol pisze:
> W piekarniku mam włożoną przed jego rozgrzewaniem miskę wody.
> Woda się powolutko gotuje w czasie pieczenia. Sądzisz że powinienem
> dać więcej misek z wodą aby zwiększyc powierzchnię parowania?
Nic nie sądzę, nie widziałam miski, nie znam piekarnika, po prostu
trzeba wypraktykować, jak Ci najbardziej odpowiada.
>> Przed pieczeniem dobrze posmarować powierzchnię chleba, czy bułki wodą
>> lub jeszcze lepiej smarowidełkiem z wody rozrobionej z odrobiną mąki
>> żytniej, jeśli taka jest i w wypieku.
>
> A jeśli pszenna to użyć przennej?
Smaruję samą wodą. Wiem, że żytnia nadaje więcej połysku, ale robiąc
bułkę pszenną, nie smarowałabym już żytnią. Chyba, że użyłeś mąki mieszanej.
> Dobra - następnym razem spróbuje posmarować wodą.
> Smarujesz wodą przed nacięciem czy już po?
Nie nacinam :) Jednak gdybym to robiła, to smarowałabym po.
>> Kolor finalny zależy od wypieczenia i od rodzaju mąki, pszenne jest
>> złote, żytnie bardziej szare, wpadające w brąz, mieszane to wypadkowa.
> Mi z pszennej wyszedł brązowy - patrz fotka obok.
A nie była to mąka mieszana? Jeśli pszenny chleb jest brązowy, to za
wysoka temperatura lub za długi czas pieczenia, albo jedno i drugie.
Moją receptą na Twoje problemy jest próbować, próbować, sprawdzać,
obserwować, co się dzieje, po kilku razach będziesz miał już wypiek,
jakiego chcesz. Albo po kilkunastu.
--
B.
|