Data: 2015-02-26 14:37:34
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"bbjk" <a...@b...cc> wrote in message news:mcme2k$flk$1@node2.news.atman.pl...
> W dniu 2015-02-26 o 05:31, Pszemol pisze:
>> Pytanie mam o kolor skórki - jak uzyskać kolor złoty i błyszczący
>> jak na obrazkach z przepisu? Zakładam że kolory nie zostały
>> "podkręcone" sztucznie już po zrobieniu zdjęcia, na komputerze...
>
> Blask zależy od ilości pary wodnej, w piekarniku musi być wilgotno.
W piekarniku mam włożoną przed jego rozgrzewaniem miskę wody.
Woda się powolutko gotuje w czasie pieczenia. Sądzisz że powinienem
dać więcej misek z wodą aby zwiększyc powierzchnię parowania?
> Przed pieczeniem dobrze posmarować powierzchnię chleba, czy bułki wodą lub
> jeszcze lepiej smarowidełkiem z wody rozrobionej z odrobiną mąki żytniej,
> jeśli taka jest i w wypieku.
A jeśli pszenna to użyć przennej?
> Pieczywo cukiernicze smarujemy jajkiem, zwykłego chleba, czy bułek - nie,
> tylko wodą.
Dobra - następnym razem spróbuje posmarować wodą.
Smarujesz wodą przed nacięciem czy już po?
> Kolor finalny zależy od wypieczenia i od rodzaju mąki, pszenne jest złote,
> żytnie bardziej szare, wpadające w brąz, mieszane to wypadkowa.
Mi z pszennej wyszedł brązowy - patrz fotka obok.
|