Data: 2015-02-26 07:22:11
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: bbjk <a...@b...cc>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-02-26 o 05:31, Pszemol pisze:
>
> Pytanie mam o kolor skórki - jak uzyskać kolor złoty i błyszczący
> jak na obrazkach z przepisu? Zakładam że kolory nie zostały
> "podkręcone" sztucznie już po zrobieniu zdjęcia, na komputerze...
Blask zależy od ilości pary wodnej, w piekarniku musi być wilgotno.
Przed pieczeniem dobrze posmarować powierzchnię chleba, czy bułki wodą
lub jeszcze lepiej smarowidełkiem z wody rozrobionej z odrobiną mąki
żytniej, jeśli taka jest i w wypieku.
Pieczywo cukiernicze smarujemy jajkiem, zwykłego chleba, czy bułek -
nie, tylko wodą.
Kolor finalny zależy od wypieczenia i od rodzaju mąki, pszenne jest
złote, żytnie bardziej szare, wpadające w brąz, mieszane to wypadkowa.
--
B.
|