Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Prośba o przepis na pieczeń wołową Re: Prośba o przepis na pieczeń wołową

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Prośba o przepis na pieczeń wołową

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: mamqa <m...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Prośba o przepis na pieczeń wołową
Date: Sun, 10 Feb 2008 10:04:37 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 42
Message-ID: <fomen1$lf3$1@news.onet.pl>
References: <fol6qc$960$1@news.onet.pl> <1boryioy8fsyu.nstccorhgkvr$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: p508ce334.dip.t-dialin.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1202634273 21987 80.140.227.52 (10 Feb 2008 09:04:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 10 Feb 2008 09:04:33 +0000 (UTC)
X-Sender: WQw6ntLfH7W5MbaPS4fx3A==
In-Reply-To: <1boryioy8fsyu.nstccorhgkvr$.dlg@40tude.net>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.9 (Windows/20071031)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:310086
Ukryj nagłówki

Ikselka pisze:

> Mięso włożyć do foliowego worka, po czym krawędzią drewnianej deski lub
> wałkiem do ciasta stłuc na kwaśne jabłko ze wszystkich stron -
> przewracając. Ma być wyraźnie rozluźnione, takie jakby lecące przez ręce,
> ale z zachowaną strukturą włokien.
> Uciąć połowkę cebuli, zrumienić bardzo mocno na suchej patelni (nie bać
> się, jeśli sie nawet nieco przypali).
> Włożyć mięso na mocno rozgrzany tłuszcz (ja stosuję smalec, ale można olej,
> Plantę) w głębokim naczyniu, w którym będzie się dusiło (rondel, garnek -
> byle z grubym dnem i pokrywką szczelną), wrzucić przyrumienioną cebulę,
> żąbek czosnku wraz z pozostałą cebulą i warzywami jak do rosołu (bez pora)
> - pokrojone w ćwiartki lub ósemki, nie drobno, obsmażać mięso ze wszystkich
> stron na ostrym ogniu na rumiano, razem z warzywami, aby ściąć dobrze
> powierzchnię.
> Odsunąć z ognia, wlać wrzątek, tyle aby sięgał do połowy wys. mięsa,
> posolić, szybko przykryć, zagotować na dużym ogniu, dusić pod przykryciem
> od zawrzenia przez min. 3 godziny (najlepiej 4) tak, aby sobie spokojnie
> bulgotało, w międzyczasie ze 3 razy obrócić ostrożnie na drugą stronę,
> uzupełniając wrzątkiem poziom sosu. Pod koniec ostatniej godziny duszenia
> popieprzyć sporo, można wsypać dodatkowy posiekany ząbek czosnku, dusić
> jeszcze z 15 minut.
> Kiedy mięciutkie (patyczek lub widelec wchodzi jak w masło), wyjąć na
> deskę, pokroić w 2-centymetrowe plastry BARDZO ostrym nożem uważając, aby
> się nie rozpadło (ja mam taki duży szczypco-widelec, co trzyma cały kawałek
> pieczeni i kroi się nożem między jego zębami, otrzymują idealne plastry,
> przy czym się nic nie rozpada) , a w międzyczasie sos zaprawić zawiesiną z
> mąki i wody, zagotować, zsunąć do niego po desce porcje mięsa, aby się
> zanurzyły w sosie i poruszając garnkiem spowodować, aby sos wciekł dobrze
> między plastry. Doprowadzić do wrzenia na maleńkim ogniu. Podawać. (Sos
> można przecedzić przed zaprawieniem, jeśli się nie lubi warzyw w nim, ale
> wg mnie wzystko ładniej wygląda z tymi warzywami).
>
> Pieczeń jest duszona, ale żadna "pieczona" jej nie dorównuje - u mnie taka
> robi zawsze furorę :-)
>


Dziękuję :)

Pozdrawiam
Mamqa

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.02 Panslavista
10.02 Panslavista
10.02 Panslavista
10.02 JaMyszka
10.02 Panslavista
10.02 Panslavista
10.02 Panslavista
10.02 Panslavista
10.02 Ikselka
10.02 Ikselka
10.02 Panslavista
10.02 Panslavista
10.02 Ikselka
10.02 JaMyszka
10.02 mamqa
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6