Data: 2006-03-22 18:14:48
Temat: Re: Prosta piłka - steki
Od: "maf" <m...@n...alpha.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dvrt5h$7lk$1@inews.gazeta.pl...
> ===
> Nie będę tej porady traktował, jako wskazówki na stek wieprzowy. :-)
>
> To musi być prosty trik, bo przecież w zwykłych barach nikt nie zabiera
się
> za coś skomplikowanego. Myślałem, że może jakiś zawodowy kucharz coś
> konkretnego podpowie.
>
> Czy leci z nami pil.. kucharz?
>
> waldek
> ===
Nie zawodowy, juz wczesniej chcialem odpisac, ale teraz pewnie sie zacznie.
Jak z siekanego, to nie steki tylko zrazy. Zrazy moga byc bite, siekane lub
zawijane. Zrazy powinny byc z wolowiny, ale dopuszcza sie z miesa
/mielonego=siekanego/ wolowo wieprzowego. Roznica miedzy zrazem siekanym, a
kotletem mielonym jest taka, ze kotlety sa panierowane, oraz taka, ze
mielone moga byc z roznych mies.
Dla mnie najwazniejsze sa nazwy, kilkanascie lat zywilem sie w restauracjach
i jest wazne, ze jak zamawialem np sznycel, to bylem pewny ze jest to mieso
z frykanda, ( w wojsku to 6 razy w tygodniu byl na obiad 'sznycel gorski',
ale to byl pospolity kotlet mielony) itd.. nie bede sie wiecej rozpisywal.
Wiec jak chcesz zjesc stek, to niedawno byla dyskusja, jak cos z siekanego
to zraz siekany, kotleta mielonego, pieczen rzymska lub pulpety.
Pozdr
maf
|