Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
x02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!198.186.190.251.MISMATCH!news-out.rea
dnews.com!spool-scsi2.readnews.com!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.
com!cyclone1.gnilink.net!spamkiller.gnilink.net!gnilink.net!trnddc04.POSTED!013
1c421!not-for-mail
From: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <ef56vv$5qa$1@nemesis.news.tpi.pl>
Subject: Re: Pryskający olej
Lines: 29
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Message-ID: <VoxRg.1628$8O1.537@trnddc04>
Date: Sun, 24 Sep 2006 15:22:29 GMT
NNTP-Posting-Host: 72.71.176.147
X-Complaints-To: a...@v...net
X-Trace: trnddc04 1159111349 72.71.176.147 (Sun, 24 Sep 2006 11:22:29 EDT)
NNTP-Posting-Date: Sun, 24 Sep 2006 11:22:29 EDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278798
Ukryj nagłówki
"Beata" <B...@s...com.pl> wrote in message
news:ef56vv$5qa$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Od czasu do czasu oglądam programy kulinarne w telewizji
> i z zazdrością widzę jak prowadzący najpierw zaznacza,
> że olej bądź oliwa musi być mocno rozgrzany, a potem
> wkłada coś na patelnię (co wcale nie jest suche) i jakoś
> jemu olej się nie rozpryskuje. Tylko delikatnie zaskwierczy.
Najpierw rozgrzej patelnie. Natepnie dodaj olej do pozadanej temperatury.
Natepnie wloz (uzywajac dlugich sczypiec najlepiej) obiekt smazony.
Jesli przykryjesz pokrywka - to co prawda nie bedzie sie to rozpryskiwac ale
nie bedzie to juz smazenie. Natomiast mozna uzyc specjalnej przykrywki -
takiego gestego sitka z raczka i srednicy nieco wiekszej niz srednica
patelni, ktore istnieje wlasnie do tego celu. Bedzie sie mniej
rozpryskiwac, ale to taka przykrywke jest diabelnie ciezko myc...
Zakup sobie jakas ksiunzke o technologi przygotowywania zywnosci (np.
podrecznik szkolny) abys wiedziala jaki olej uzyc do czego i w jakiej
temperaturze. Bo oleje roznia sie bardzo miedzy soba (poszukaj tez w
archiwum - ten watek sie czasami tu przewija.)
Dobrze tez jest miec termomemtr do smazenia -- stalowy, ktory mozna
zanurzyc w patelni albo elektroniczny z czujnikiem na dlugim przewodzie.
Termomemtr taki nie jest drogi a jest bardzo pomocny.
--
><eM eL
|