Data: 2006-09-24 15:22:29
Temat: Re: Pryskający olej
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Beata" <B...@s...com.pl> wrote in message
news:ef56vv$5qa$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Od czasu do czasu oglądam programy kulinarne w telewizji
> i z zazdrością widzę jak prowadzący najpierw zaznacza,
> że olej bądź oliwa musi być mocno rozgrzany, a potem
> wkłada coś na patelnię (co wcale nie jest suche) i jakoś
> jemu olej się nie rozpryskuje. Tylko delikatnie zaskwierczy.
Najpierw rozgrzej patelnie. Natepnie dodaj olej do pozadanej temperatury.
Natepnie wloz (uzywajac dlugich sczypiec najlepiej) obiekt smazony.
Jesli przykryjesz pokrywka - to co prawda nie bedzie sie to rozpryskiwac ale
nie bedzie to juz smazenie. Natomiast mozna uzyc specjalnej przykrywki -
takiego gestego sitka z raczka i srednicy nieco wiekszej niz srednica
patelni, ktore istnieje wlasnie do tego celu. Bedzie sie mniej
rozpryskiwac, ale to taka przykrywke jest diabelnie ciezko myc...
Zakup sobie jakas ksiunzke o technologi przygotowywania zywnosci (np.
podrecznik szkolny) abys wiedziala jaki olej uzyc do czego i w jakiej
temperaturze. Bo oleje roznia sie bardzo miedzy soba (poszukaj tez w
archiwum - ten watek sie czasami tu przewija.)
Dobrze tez jest miec termomemtr do smazenia -- stalowy, ktory mozna
zanurzyc w patelni albo elektroniczny z czujnikiem na dlugim przewodzie.
Termomemtr taki nie jest drogi a jest bardzo pomocny.
--
><eM eL
|