Data: 2003-10-14 08:53:29
Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: m...@p...onet.pl (Kot)
Pokaż wszystkie nagłówki
Omlet hiszpanski
Surowe, obrane ziemniaki pokroic w niezbyt gruba kostke (takie jakby
grube frytki, tylko przekrojone na trzy w poprzek), usmazyc na brazowo
na oleju, olej odlac, dorzucic pokrojone w kostke pikantne chorizo
(mozna juz dostac w polskich sklepach, takie dlugie, chude, czerwone
kielbaski zapakowane w folie), wymieszac, zalac jajkami roztrzepanymi ze
spora iloscia soli, usmazyc nie mieszajac, na malym ogienku pod
przykrywka, az sie wierzch zetnie. Dobrze jest to robic na duzej
patelni, tak, zeby warstwa kartofli nie byla zbyt gruba. Wtedy udaje sie
zsunac pol omleta z patelki i nakryc druga polowa - tak, jakby zlozyc
nalesnika na pol. Z braku chorizo mozna uzyc cebuli smazonej (duzo), tez
smacznie. Wtedy dorzucic sporo pieprzu.
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
|