Data: 2003-10-14 08:59:23
Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: "Dorota***" <d...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ziemniaki polane zesmażonym boczkiem i cebulką...
Ziemniaki takie jak z kociołka: +marchewka, pietruszka, cebula, kapusta
biała porwana na kawałki, mozna dodać też mięso (dowolne od parówki do
karkówki)
Zupy ziemniaczane
Kluski śląskie i pyzy
Sałatki ziemniaczane
Ziemniaki gotowane w łupinkach z masłem i solą
Pyzy
Bogracz
Ciekawostka:Potrawka (ponoć szwajcarska):
1 kg ziemniaków, 40 dag gruszek lub jabłek, 5 łyżek cukru, 1 cebula, 2 łyżki
masła, sól
Ziemniaki umyć, włożyć w łupinkach do osolonej wody, ugotować, obrać,
pokrajać w cząstki. Owoce umyć, obrać, pokrajać w cząstki, włożyć do wrzącej
wody z cukrem, ugotować uważając, by się nie rozpadły. Cebulę obrać,
opłukać, posiekać, zrumienić na maśle. Na półmisku układać warstwami
ziemniaki i owoce, polać tłuszczem z cebulą i od razu podawać.
Ja jabłek nie gotuję, tylko smażę razem z cebulą (dodaję jak cebula się
zrumieni).
Dorota
|