Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przyrządzanie tatara.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przyrządzanie tatara.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 349


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2009-01-22 07:03:20

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Roman Rumpel" <r...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:gl7706$a04$2@news.onet.pl...
> Misiek pisze:
>>
> ie
>>>
>>> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo
>>> zrazowej.
>>>
>>
>> O szlachetnosci tatara swiadczy wlasnie to, ze jest z poledwicy wolowej..
>> Najszlachetniejszej czesci wolu :-)
>
> Ja piszę o smaku, nie o szlachetności. Nie odmawiam nikomu prawa od
> robienia tatara z polędwicy, ale wolę innego.
>
>
>
Jak chcesz to i z karczku zrobisz :-)
A jak bardzo bedziesz chcial to i z wieprzowiny heh... ale klasyczny jest z
poledwicy.. czy tego chcesz czy nie.
Sa tez "tatary" robione z lososia, sledzia itp...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

22. Data: 2009-01-22 10:22:36

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 21 Sty, 13:29, Panslavista <p...@g...com> wrote:
> On 21 Sty, 12:57, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
>
>
>
>
> > Dnia Wed, 21 Jan 2009 12:20:55 +0100, Misiek napisał(a):
>
> > > Użytkownik "Roman Rumpel" <r...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> > >news:gl6t3o$897$1@news.onet.pl...
> > >> Ikselka pisze:
> > >>> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>
> > >>>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
> > >>>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji jedzenia
> > >>>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się przyrządzać
> > >>>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
> > >>>> różnych gatunkach wołowiny.
>
> > >>> :-O
> > >>> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie  polędwica, końskiej co prawda
> > >>> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>
> > >> Co to to nie
>
> > >> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
>
> > > O szlachetnosci tatara swiadczy wlasnie to, ze jest z poledwicy wolowej..
> > > Najszlachetniejszej czesci wolu :-)
>
> > Właśnie to jest klasyczny tatar :-)
>
> > > Niektorzy dodaja jeszcze szprotki wedzone.. to tak a propos... ja osobiscie
> > > dodaje jeszcze odrobinke maggi lub sosu sojowo-grzybowego (wtedy nie daje
> > > soli).
> > > I pieprz oczywiscie... (niektorzy daja pieprz bialy).
>
> > Ja daję biały, bo jest łagodniejszy.- Ukryj cytowany tekst -
>
> > - Pokaż cytowany tekst -
>
> Tatar robią z Rosjanina, w/g przysłowia rosyjskiego - "poskrob
> Rosjanina, a okaże się, że to Tatar".- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -

Mała dygresja - badania DNA na ludności Rosji, gdzie ruchy ludności
były najmniejsze wykazały, ze geny ich były dokładnie te same co w
Polakach i Ukraińcach (Chazarzy tam nie moskowali)...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2009-01-22 12:27:30

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: "Krzysztof Tabaczynski" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lolalny Lemur" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gl834g$7ga$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Als pisze:
>> W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
>> różnych gatunkach wołowiny.
>
> U nas z polędwicy plus żółtko plus siekana biała plus czarny pieprz.
> Odrobina oleju do ogarnięcia tego wszystkiego. Ale na prawdę odrobina.
> Ewentualnie korniszony, ale z rzadka.
>
>> No i drugie pytanie - jak w lokalu, a nie w domowym zaciszu, jakoś tak
>> kulturalnie tego tatara wymieszać? Mnie się to zawsze kojarzy z
>> mieszaniem
>> betonu na budowie ;-), a poza tym czasami ucieka z talerza, jak jest
>> mały.
>
> Na własnym talerzu? Widelcem "zawijając" do środka.

Ja wiem, że się miesza nożem i widelcem.

W latach 50-tych i 60-tych, przedwojenny jeszcze
rzeźnik zawsze pytał mojego ojca z czego ma być
mięso na tatar. I ojcem czasami wybierał
polędwicę, a czasami inne części...

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
Nie każdy Żywiec to piwo...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2009-01-22 14:21:05

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: lleeoo <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Misiek pisze:
>

>>
> Jak chcesz to i z karczku zrobisz :-)
> A jak bardzo bedziesz chcial to i z wieprzowiny heh... ale klasyczny
> jest z poledwicy.. czy tego chcesz czy nie.
> Sa tez "tatary" robione z lososia, sledzia itp...
>

Ale chyba z końskiej nie wołowej.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2009-01-22 15:44:42

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 22 Jan 2009 02:22:36 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):

> On 21 Sty, 13:29, Panslavista <p...@g...com> wrote:
>> On 21 Sty, 12:57, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>
>>
>>
>>
>>
>>> Dnia Wed, 21 Jan 2009 12:20:55 +0100, Misiek napisał(a):
>>
>>> > Użytkownik "Roman Rumpel" <r...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
>>> >news:gl6t3o$897$1@news.onet.pl...
>>> >> Ikselka pisze:
>>> >>> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>>
>>> >>>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
>>> >>>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji jedzenia
>>> >>>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się przyrządzać
>>> >>>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
>>> >>>> różnych gatunkach wołowiny.
>>
>>> >>> :-O
>>> >>> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie  polędwica, końskiej co prawda
>>> >>> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>>
>>> >> Co to to nie
>>
>>> >> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
>>
>>> > O szlachetnosci tatara swiadczy wlasnie to, ze jest z poledwicy wolowej..
>>> > Najszlachetniejszej czesci wolu :-)
>>
>>> Właśnie to jest klasyczny tatar :-)
>>
>>> > Niektorzy dodaja jeszcze szprotki wedzone.. to tak a propos... ja osobiscie
>>> > dodaje jeszcze odrobinke maggi lub sosu sojowo-grzybowego (wtedy nie daje
>>> > soli).
>>> > I pieprz oczywiscie... (niektorzy daja pieprz bialy).
>>
>>> Ja daję biały, bo jest łagodniejszy.- Ukryj cytowany tekst -
>>
>>> - Pokaż cytowany tekst -
>>
>> Tatar robią z Rosjanina, w/g przysłowia rosyjskiego - "poskrob
>> Rosjanina, a okaże się, że to Tatar".- Ukryj cytowany tekst -
>>
>> - Pokaż cytowany tekst -
>
> Mała dygresja - badania DNA na ludności Rosji, gdzie ruchy ludności
> były najmniejsze wykazały, ze geny ich były dokładnie te same co w
> Polakach i Ukraińcach (Chazarzy tam nie moskowali)...

Ale wiesz o tym, że 7/8 populacji Europy i Azji nosi w sobie geny Dżingis
Chana?
:-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2009-01-22 15:46:02

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 22 Jan 2009 15:21:05 +0100, lleeoo napisał(a):

> Misiek pisze:
>>
>
>>>
>> Jak chcesz to i z karczku zrobisz :-)
>> A jak bardzo bedziesz chcial to i z wieprzowiny heh... ale klasyczny
>> jest z poledwicy.. czy tego chcesz czy nie.
>> Sa tez "tatary" robione z lososia, sledzia itp...
>>
>
> Ale chyba z końskiej nie wołowej.

Konia z rzędem za końską polędwicę!
Chyba wykroję z któregoś z koni sąsiada - co mu tam, ma ich ze 40 ;-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2009-01-22 16:04:15

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 22 Sty, 16:44, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Thu, 22 Jan 2009 02:22:36 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):
>
>
>
>
>
> > On 21 Sty, 13:29, Panslavista <p...@g...com> wrote:
> >> On 21 Sty, 12:57, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
> >>> Dnia Wed, 21 Jan 2009 12:20:55 +0100, Misiek napisał(a):
>
> >>> > Użytkownik "Roman Rumpel" <r...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> >>> >news:gl6t3o$897$1@news.onet.pl...
> >>> >> Ikselka pisze:
> >>> >>> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>
> >>> >>>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
> >>> >>>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji jedzenia
> >>> >>>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się przyrządzać
> >>> >>>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
> >>> >>>> różnych gatunkach wołowiny.
>
> >>> >>> :-O
> >>> >>> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie  polędwica, końskiej co prawda
> >>> >>> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>
> >>> >> Co to to nie
>
> >>> >> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
>
> >>> > O szlachetnosci tatara swiadczy wlasnie to, ze jest z poledwicy wolowej..
> >>> > Najszlachetniejszej czesci wolu :-)
>
> >>> Właśnie to jest klasyczny tatar :-)
>
> >>> > Niektorzy dodaja jeszcze szprotki wedzone.. to tak a propos... ja osobiscie
> >>> > dodaje jeszcze odrobinke maggi lub sosu sojowo-grzybowego (wtedy nie daje
> >>> > soli).
> >>> > I pieprz oczywiscie... (niektorzy daja pieprz bialy).
>
> >>> Ja daję biały, bo jest łagodniejszy.- Ukryj cytowany tekst -
>
> >>> - Pokaż cytowany tekst -
>
> >> Tatar robią z Rosjanina, w/g przysłowia rosyjskiego - "poskrob
> >> Rosjanina, a okaże się, że to Tatar".- Ukryj cytowany tekst -
>
> >> - Pokaż cytowany tekst -
>
> > Mała dygresja - badania DNA na ludności Rosji, gdzie ruchy ludności
> > były najmniejsze wykazały, ze geny ich były dokładnie te same co w
> > Polakach i Ukraińcach (Chazarzy tam nie moskowali)...
>
> Ale wiesz o tym, że 7/8 populacji Europy i Azji nosi w sobie geny Dżingis
> Chana?
> :-)- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -

To Ty musisz mieć od Dzingis - Hanki...

A tatara mozna zrobić z jelenia lub łosiua...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2009-01-22 17:09:50

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 22 Jan 2009 08:04:15 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):

> On 22 Sty, 16:44, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Dnia Thu, 22 Jan 2009 02:22:36 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):
>>
>>
>>
>>
>>
>>> On 21 Sty, 13:29, Panslavista <p...@g...com> wrote:
>>>> On 21 Sty, 12:57, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>
>>>>> Dnia Wed, 21 Jan 2009 12:20:55 +0100, Misiek napisał(a):
>>
>>>>> > Użytkownik "Roman Rumpel" <r...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
>>>>> >news:gl6t3o$897$1@news.onet.pl...
>>>>> >> Ikselka pisze:
>>>>> >>> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>>
>>>>> >>>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
>>>>> >>>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji jedzenia
>>>>> >>>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się przyrządzać
>>>>> >>>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
>>>>> >>>> różnych gatunkach wołowiny.
>>
>>>>> >>> :-O
>>>>> >>> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie  polędwica, końskiej co prawda
>>>>> >>> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>>
>>>>> >> Co to to nie
>>
>>>>> >> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
>>
>>>>> > O szlachetnosci tatara swiadczy wlasnie to, ze jest z poledwicy wolowej..
>>>>> > Najszlachetniejszej czesci wolu :-)
>>
>>>>> Właśnie to jest klasyczny tatar :-)
>>
>>>>> > Niektorzy dodaja jeszcze szprotki wedzone.. to tak a propos... ja osobiscie
>>>>> > dodaje jeszcze odrobinke maggi lub sosu sojowo-grzybowego (wtedy nie daje
>>>>> > soli).
>>>>> > I pieprz oczywiscie... (niektorzy daja pieprz bialy).
>>
>>>>> Ja daję biały, bo jest łagodniejszy.- Ukryj cytowany tekst -
>>
>>>>> - Pokaż cytowany tekst -
>>
>>>> Tatar robią z Rosjanina, w/g przysłowia rosyjskiego - "poskrob
>>>> Rosjanina, a okaże się, że to Tatar".- Ukryj cytowany tekst -
>>
>>>> - Pokaż cytowany tekst -
>>
>>> Mała dygresja - badania DNA na ludności Rosji, gdzie ruchy ludności
>>> były najmniejsze wykazały, ze geny ich były dokładnie te same co w
>>> Polakach i Ukraińcach (Chazarzy tam nie moskowali)...
>>
>> Ale wiesz o tym, że 7/8 populacji Europy i Azji nosi w sobie geny Dżingis
>> Chana?
>> :-)- Ukryj cytowany tekst -
>>
>> - Pokaż cytowany tekst -
>
> To Ty musisz mieć od Dzingis - Hanki...

A kto mnie tam wie - Imperium Osmańskie zagroziło w pewnym momencie
Habsburgom i Watykanowi, nasz Sobieski wreszcie spod Wiednia je wykopsał,
ale kto wie, czy o Tschechy nie zahaczyli po drodze, uciekając...

>
> A tatara mozna zrobić z jelenia lub łosiua...

Yhy, z UEsia nalepiej :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2009-01-22 18:32:08

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 22 Sty, 18:36, "Bluzgacz" <p...@w...org> wrote:
> Użytkownik "Panslavista" <p...@g...com> napisał w wiadomości
> news:048cec08-d926-4272-b28c-
>
> Mała dygresja - badania DNA na ludności Rosji, gdzie ruchy ludności
> były najmniejsze wykazały, ze geny ich były dokładnie te same co w
> Polakach i Ukraińcach (Chazarzy tam nie moskowali)...
>
> Szkoda debilu, ze mamy te same geny co Rosjanie i Ukraincy, czyli nacje
> ktore zawsze byly przeciwne Polsce i przy kazdej okazji mordowaly Polakow.
> Nigdy nie byli i nie beda naszymi przyjaciolmi.
> To swolocz i mam nadzieje, ze Ukraincy nie wejda do Unii ani do NATO.
> Zreszta to dzikusy, wystarczy popatrzec co sie u nich wyrabia.
> Pasujesz do tej holoty, bo oni zawsze byli niechetni Polsce i Polakom,
> zawsze wrodzy - tak jak i ty, schizofreniczny weszycielu spiskow i pustaku.
> --
>                 Bluzgacz

Nie bluzgaj do tatara, nie psuj smaku, kulturo mośkowa.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2009-01-22 18:46:11

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: "Bluzgacz" <p...@w...org> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@g...com> napisał w wiadomości
news:16060961-e798-410a-b1bb-

Nie bluzgaj do tatara, nie psuj smaku, kulturo mośkowa.




Jak zwykle nie masz nic do powiedzenia w temacie, dziwko bez szkoly.
Wracaj na Sicz pajacu, bo z Polska nie masz nic wspolnego podszywancu.
Polak farbowany - najgorsze talatajstwo.
--
Bluzgacz



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 10 ... 20 ... 35


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kuchenka elektryczna i gazowa - koszty eksploatacji
Rozumiem Panslava
ciasteczka piwne
KAPUSNIAK...
Yerba mate i ciśnienie - jako to jest?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Ile jest mięsa w mięsie
Siadło światełko w kuchence mikrofalowej Haier
Nóż
ciekawa książka
Idzie Wielkanoc

zobacz wszyskie »