Data: 2012-06-15 21:17:32
Temat: Re: Pytanie o silikonowe formy
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 15 Jun 2012 18:33:01 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):
> On Fri, 15 Jun 2012 11:36:16 +0200, Ikselka wrote:
>> Dnia Fri, 15 Jun 2012 02:30:54 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
>>
>>> No i ciasto trzeba z formy wyjąć przed krojeniem ;-)
>>>
>>
>> E, to raczej z każdej - żeby nie zniszczyć. No i pozostawione w formie
>> wilgotnieje od spodu.
>>
> No właśnie - tak sobie z lenistwa zniszczyłem 2 foremki zostawiając
> w nich ciasto. Teraz muszę cokolwiek po upieczeniu natychmiast wyciągać
> bo nabiera metalicznego posmaku. A pamiętam za dziecka jak szarlotka
> stala w formie dobre 4-5 dni i jej nie szkodziło (ani formie ani
> szarlotce). A i krojenie w formie nie szkodziło.
No właśnie tak mi się też wydaje, ze formy jakieś były inne czy co... A na
żelazny posmak jest sposób - wykładaj formy papierem do pieczenia, on jakoś
tak działa lepiej pod każdym względem, izoluje ciasto nie tylko
mechanicznie, ale chyba chemicznie też.
--
XL
|